CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Magyar Festészet Napja
Idén Sopronban is megtartották a Magyar Festészet Napját.

Két vidéki város mellett idén a Magyar Festészet Napja alkalmából – a festészet védőszentjének napján, Szent Lukácskor – két napos ,,együttlét" irányította a művészetre a figyelmet.
A soproni művészeti képzés múltja az 1790-1900 közötti soproni rajziskola archív anyagában jelent meg – hallgatói munkák és tanárok műveiben –, és alkotásra inspiráló nyitott műhely is helyet kapott a Festőteremben.
Budapesten, Bécsben, Velencében, Berlinben, Párizsban tehettek virtuális művészeti sétát a látogatók, albumok és folyóiratok, alkotói kiállítás is színesítette a kínálatot.
Rengeteg művészeti film várta a nézőket, és azoknak is volt helye, akik egyszerűen csak beszélgetni szerettek volna egymással.
A két napos rendezvényt a Színek születése performance zárta, és azt követő rövid beszélgetés, no meg néhány, mindenre elszánt látogató részvételével még egy ,,ráadás film" Csurka Eszter tésztaszobrairól.

A rendezvény látogatottsága nem volt túl nagy, de, amint azt Mészáros György festőművész, a szervező, Alkalmazott Művészeti Intézet nevében elmondta: a rendezvény első lépésének jó volt a rendezvény.

A legjobb szemmel, akarattal és szándékkal mutatta be a szervező a legértékesebb soproni művészeti múlt egy szeletét - vélte Sulyok Gabriella aki nagyszerű társításnak nevezte a különböző formákban megjelenő művészi megnyilvánulások bemutatását.
Évente 18-20 ,,Alap-tag" kibocsátó az AMI – akik között vannak belsőépítészek, iparművészek – akiknek meg kell teremteni azt a milliőt is, amely saját fejlődésük miatt is fontos lehet, abban, ahogyan impulzust ad a további alkotáshoz.
A képalkotás hagyományos és kevésbé hagyományos módjainak bemutatása több tanulságul is szolgált, még azoknak is, akik naponta folyamatosan változó a képáradatban élik életüket.
T.É.

a
Festőteremben

2004. október 16-17.

Képriport




2004. október 17., vasárnap 23:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület