CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. október 17., vasárnap 23:44


Magyar Festészet Napja

Magyar Festészet Napja
Idén Sopronban is megtartották a Magyar Festészet Napját.

Két vidéki város mellett idén a Magyar Festészet Napja alkalmából – a festészet védőszentjének napján, Szent Lukácskor – két napos ,,együttlét" irányította a művészetre a figyelmet.
A soproni művészeti képzés múltja az 1790-1900 közötti soproni rajziskola archív anyagában jelent meg – hallgatói munkák és tanárok műveiben –, és alkotásra inspiráló nyitott műhely is helyet kapott a Festőteremben.
Budapesten, Bécsben, Velencében, Berlinben, Párizsban tehettek virtuális művészeti sétát a látogatók, albumok és folyóiratok, alkotói kiállítás is színesítette a kínálatot.
Rengeteg művészeti film várta a nézőket, és azoknak is volt helye, akik egyszerűen csak beszélgetni szerettek volna egymással.
A két napos rendezvényt a Színek születése performance zárta, és azt követő rövid beszélgetés, no meg néhány, mindenre elszánt látogató részvételével még egy ,,ráadás film" Csurka Eszter tésztaszobrairól.

A rendezvény látogatottsága nem volt túl nagy, de, amint azt Mészáros György festőművész, a szervező, Alkalmazott Művészeti Intézet nevében elmondta: a rendezvény első lépésének jó volt a rendezvény.

A legjobb szemmel, akarattal és szándékkal mutatta be a szervező a legértékesebb soproni művészeti múlt egy szeletét - vélte Sulyok Gabriella aki nagyszerű társításnak nevezte a különböző formákban megjelenő művészi megnyilvánulások bemutatását.
Évente 18-20 ,,Alap-tag" kibocsátó az AMI – akik között vannak belsőépítészek, iparművészek – akiknek meg kell teremteni azt a milliőt is, amely saját fejlődésük miatt is fontos lehet, abban, ahogyan impulzust ad a további alkotáshoz.
A képalkotás hagyományos és kevésbé hagyományos módjainak bemutatása több tanulságul is szolgált, még azoknak is, akik naponta folyamatosan változó a képáradatban élik életüket.
T.É.

a
Festőteremben

2004. október 16-17.

Képriport