CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni Fotópályázat 2004
kiállítás a Káptalan-Galériában

A Wrenkh Ede Közösségi Ház II.emeletén a Káptalanház galériájában látható a Soproni Fotóklub és a Közösségi ház közös fotópályázatának válogatott anyaga, (a beküldők kétharmadának egynegyednyi képe).


A pályázati anyag válogatásának végeredménye a kiállítás, mely két jelzőre is rászolgál. Az egyik a konzervatív, a másik a szép.
Talán a látogatók, akik a szép bejegyzéseket írják a vendégkönyvbe, éppen az elmúlt idők fotós próbálkozásainak ambivalens "eredményeitől" való félelmükben nem is vágynak valamiféle excessiv, mindent elsöprő "újdonságra". Nem hiányolják a nagyon kétes, elméletileg ilyen vonatkozásokban aligha megalapozható pszichológiai "felhívó-ábrákat", hanem megelégszenek azzal, ami delectat, vagyis gyönyörködtet.
Szép tájfotók, melyek minden álreál törekvés nélkülözésével mutatják be az érintetlen és a kényszer-átalakuló, de szépségében megőrzött tájakat. Természetesen a jó amatőr színvonalú képek között számos naplemente és napkelte díszeleg. Megjelenik az ember is, de inkább csak annyira, amennyire ezt az általános mondanivaló megkívánja. Ízléses aktfotókat nézhetünk a falon.


Gyakorlatilag - egy "díszpéldány" kivételével hiányzik a szociofotó és "másfél" annak nevezhető arckép mellett teljes hiánycikk a portré. Talán a kiállító hely szelleme is egy kicsit jobban rávilágít, jobban a reflektorfénybe hozza ezeket a hiányosságokat. Egy - nagyon jó - gyerekmekfotó, és nincsenek a klasszikustól elrugaszkodni merő öreg-megfogalmazások és nincsenek hétköznapok. A pillanat felismerésén és megörökítésén túl csak az extrapolált tartalom az, ami hellyel-közzel be-befurakszik a kitöltetlen spatiumba.
Így is jogos a megállás néhány kép előtt, részben azoknak a fény-árnyékviszonyokat ügyesen megragadó mivolta, másrészt a térábrázolás szokatlan komponálása miatt.
Öröm, hogy a megörökítés vágya áthatja azt a rendkívül széles, a 12-79 éves korig terjedő korosztályt, akikben nyilván a lehetőségek, a megjelenés korlátainak megszüntetése, mely az ilyen jószándékú pályázatokhoz is kötődik, hozta elő a mélyből azokat az emberi teljességre (modell és alkotó) törekvő megfogalmazásokat. Ezek közzétételére, nemes versenyére a következő évben is várják a rendezők az alkotásokat.
- DI -



2004. szeptember 30., csütörtök 18:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület