CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. szeptember 30., csütörtök 18:01


Soproni Fotópályázat 2004

Soproni Fotópályázat 2004
kiállítás a Káptalan-Galériában

A Wrenkh Ede Közösségi Ház II.emeletén a Káptalanház galériájában látható a Soproni Fotóklub és a Közösségi ház közös fotópályázatának válogatott anyaga, (a beküldők kétharmadának egynegyednyi képe).


A pályázati anyag válogatásának végeredménye a kiállítás, mely két jelzőre is rászolgál. Az egyik a konzervatív, a másik a szép.
Talán a látogatók, akik a szép bejegyzéseket írják a vendégkönyvbe, éppen az elmúlt idők fotós próbálkozásainak ambivalens "eredményeitől" való félelmükben nem is vágynak valamiféle excessiv, mindent elsöprő "újdonságra". Nem hiányolják a nagyon kétes, elméletileg ilyen vonatkozásokban aligha megalapozható pszichológiai "felhívó-ábrákat", hanem megelégszenek azzal, ami delectat, vagyis gyönyörködtet.
Szép tájfotók, melyek minden álreál törekvés nélkülözésével mutatják be az érintetlen és a kényszer-átalakuló, de szépségében megőrzött tájakat. Természetesen a jó amatőr színvonalú képek között számos naplemente és napkelte díszeleg. Megjelenik az ember is, de inkább csak annyira, amennyire ezt az általános mondanivaló megkívánja. Ízléses aktfotókat nézhetünk a falon.


Gyakorlatilag - egy "díszpéldány" kivételével hiányzik a szociofotó és "másfél" annak nevezhető arckép mellett teljes hiánycikk a portré. Talán a kiállító hely szelleme is egy kicsit jobban rávilágít, jobban a reflektorfénybe hozza ezeket a hiányosságokat. Egy - nagyon jó - gyerekmekfotó, és nincsenek a klasszikustól elrugaszkodni merő öreg-megfogalmazások és nincsenek hétköznapok. A pillanat felismerésén és megörökítésén túl csak az extrapolált tartalom az, ami hellyel-közzel be-befurakszik a kitöltetlen spatiumba.
Így is jogos a megállás néhány kép előtt, részben azoknak a fény-árnyékviszonyokat ügyesen megragadó mivolta, másrészt a térábrázolás szokatlan komponálása miatt.
Öröm, hogy a megörökítés vágya áthatja azt a rendkívül széles, a 12-79 éves korig terjedő korosztályt, akikben nyilván a lehetőségek, a megjelenés korlátainak megszüntetése, mely az ilyen jószándékú pályázatokhoz is kötődik, hozta elő a mélyből azokat az emberi teljességre (modell és alkotó) törekvő megfogalmazásokat. Ezek közzétételére, nemes versenyére a következő évben is várják a rendezők az alkotásokat.
- DI -