CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. augusztus 13., péntek 08:54


Debrecen: a Páneurópai Piknik 15. évfordulója

A Páneurópai Piknik 15. évfordulója:
Debrecen nemzetközi kerekasztal-tanácskozással és kiállítással emlékezik

A Páneurópai Piknik 15. évfordulójáról Debrecen Város Önkormányzata is megemlékezik.
Mint ismeretes, a Páneurópai Piknik gondolata 1989. június 30-án Debrecenben, a Régi Vigadó étterem kerthelyiségében, a Magyar Demokrata Fórum helyi szervezetének ülésén fogalmazódott meg.
1989. augusztus 19-én Sopronpusztán, a Páneurópai Piknik rendezvényén mintegy 800 NDK-állampolgár áttörte a magyar-osztrák határt, és Ausztriába menekült. Az azóta lezajlott történelmi változások is igazolják, hogy ez az esemény volt az elindítója a német, és ezen keresztül az európai egyesülési folyamatnak.

A Páneurópai Piknik 15. évfordulója alkalmában nemzetközi kerekasztal-tanácskozást és kiállítást szerveznek Debrecenben.

"Közép-európai változások" - dokumentumkiállítás

A Régi Városháza, I. emeletén (Debrecen, Piac u. 20.) 2004. augusztus 19-én, (csütörtökön)
10:30 órakor nyitják meg a "Közép-európai változások" című' dokumentumkiállítást a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány és a Temesvári Forradalom Emlékmúzeum anyagából, amelyet dokumentumfilm-vetítés követ.
A kiállítást megnyitja Turi Gábor, Debrecen alpolgármestere és Orban Traian, a Temesvári Forradalom Emlékmúzeum igazgatója (Románia)

"A szabadság határai" - kerekasztal-tanácskozás
11:00-13:00 óra között "A szabadság határai" címmel tartanak nemzetközi kerekasztal-tanácskozást a Városháza dísztermében
14:30-18:00 óra között a témához kapcsolódó vitára, fórumra kerül sor.

A tanácskozás során Filep Mária, a Páneurópai Piknik szervezője a Páneurópai Piknik ötlete fogantatásáról szól, amelyet Jeszenszky Géza, volt külügyminiszter Közép-Európa szabadságának újjászületése címmel tartott előadása követ.

A politika szabadsága címmel Tellér Gyula politológus, a történetírás szabadsága címmel Szakály Sándor történész, a média szabadsága címmel Debreczeni József politológus tart előadást.
Tőkés László református püspök a vallás szabadságáról szól, amelyet Orban Traian múzeumigazgató Az emlékezés szabadsága című előadása követ.

A további előadások között szerepel: A művészet szabadsága (Makoldi Sándor festőművész), A kisebbségek szabadsága (Popély Gyula, egyetemi tanár Pozsony), Szlovákia), A csatlakozás szabadsága (Dariusz Jezior egyetemi tanár, Lublin, Lengyelország), Az Unió szabadsága (Joseph Vögele alpolgármester, Paderborn, Németország), Az együttélés szabadsága (Szőcs Géza író, Kolozsvár, Románia).

A vitát Hollós János újságíró, a Magyar Rádió alelnöke vezeti.

A jubileumi megemlékezés szervezői: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány, a temesvári Forradalom Emlékmúzeuma és a Főnix rendezvényszervező Kht.


A soproni jubileumi megemlékezések, rendezvények programja:
Rendezvények a Páneurópai Piknik és a sopronpusztai határáttörés 15. évfordulóján