CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. július 11., vasárnap 17:56


'A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia - Képriport -

"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia

Az állandó Fő téri szórakoztató programok mellett "A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia második napján zajló szakmai programok keretében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a kézművesszakma jeles képviselőinek kiállítása, továbbá konferencia várta az érdeklődőket. Este a Deák téri időjárásjelző közelében az Európa-Kő avatására került sor.

"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia
- Képriport az első nap eseményeiről -

Kézművesek kiállítása
A gyári termékekhez és a tömegáruhoz szokott látogatóknak igazi élményt nyújtott a Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpontban megrendezett kiállítás, amelyen üvegműves, hangszerkészítő, ruhakészítő, díszmagyar készítéssel foglalkozó szabómester, továbbá ötvösmester, képkeretező és Tiffany üvegkészítő, a fazekas, a kandallókészítő szakma képviselői arról győzték meg az érdeklődőket, hogy a kézműves munkával előállított tárgyak annyival többek annál, amit a mai uniformizálódó világunkban terméknek nevezünk, amennyivel többet jelent a kézi munkával együttjáró gondosság, hagyományőrzés, pontosság és egyben egyediség, együtt a minőség szintén elengedhetetlen követelményével, amely mindig is a valódi kézműves sajátja volt.

Az EU-piacon való versenyben való helytállás egyik biztosítéka lehet az az 1000 éves kézműves hagyomány és tapasztalat, amely a magyar kézművesek alkotásaiban testet ölt, akkor ha azok művelői a hagyományra és a tudásra építik tevékenységüket. A kézművesség kiegészítője (lehet) a nagyiparnak, mi több partnere annak - mondta a kiállítást megnyitó Silák József államtitkár.

Konferencia
A konferencia plenáris ülése, majd a szekcióülések egyenként – többek között – azt voltak hivatottak jelezni, hogy a világ természetes folyásával párhuzamosan folyamatosan megújuló, változó ás átalakuló kézművesség, a mai korkövetelmények és globalizációs törekvések közötti feltételek között is meg kell hogy újuljon, amely folyamatot a maga eszközeivel segíteni kívánja a rendezvénysorozat.

A mai magyar valóságban a kézművesség kettős jelentőséggel rendelkezik: gazdaságpolitikai jelentősége van, azaz önmagában is olyan erő, amely képes belső szükségleteket kielégíteni, akár válság idején is. Másrészt a kézművesség olyan gazdasági tényező, amely létszámával és egyéb lehetőségeinél fogva nem csak családtagjain, alkalmazottain, tanulóin keresztül, hanem a közvetlen lakossági kapcsolat révén hatással van a társadalom közhangulatára, végső soron, a polgári társadalom stabil működésére - fejtette ki előadásában Juhász József., a MKIK alelnöke, a Kézműves Kollégium elnöke.
A konferencia szakmai munkája részeként több szekcióülésre is sor került: A kézművesség múltja és jelene, jövője az EU tükrében, A turizmus, idegenforgalom helyzete, kitörési lehetőségei, A kézművesség és a tudomány („A vaskori kultúra útjai Pannóniában” címmel nemzetközi tudományos szimpozion) címmel.

Európai Kőfaragó Fesztivál - Európa-Kő a Deák téren
"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” rendezvénysorozat része volt a fertőrákoson zajló Európai Kőfaragó Fesztivál, amelyet 1999 óta rendeznek meg Európa egy-egy országában. Idén Európa számos országából érkezett több mint résztvevő, akik a fertőrákosi finomszemcsés puha mészkőbe vésve alkothattak, három, meghirdetett kategóriában: : A Fertő-tó, mint a Világörökség része, 1989. határáttörés, kerti padok a fertődi Esterházy-kastély parkjába.

Az eseményhez kapcsolódva a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének ötlete alapján döntötték el, hogy 2004-ben az EU-csatlakozás emlékére egy emlékkövet állítsanak Sopronban.

Az Európa-Kő a Deák téren, az időjárásjelző közelében lelt (a Deák tér tervezett rekonstrukciója miatt) egyelőre ideiglenes helyre, ahol az annak rendje s módja szerinti protokoll keretében Károlyi Gyula kőfaragó mester, az ötlet megtervezője, kivitelezője és fő szponzora ünnepélyesen adta át az – Indiából származó, 2×2 méteres Európa formáját mintázó – gránitkőlapot Sopron város alpolgármesterének, Kalmár Istvánnak, aki megköszönte ,,a mecénási gesztussal létrehozott szép alkotást" és a háromnapos, a város életébe pezsgést hozó rendezvényt.

T.É.


Képriport a kézműves kiállításról

Kapcsolódó cikk:
"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia
- Képriport az első nap eseményeiről -