CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. június 03., csütörtök 17:12


Brit-magyar műemléki szeminárium Fertődön, az Esterházy-kastélyban

Brit-magyar műemléki szeminárium Fertődön, az Esterházy-kastélyban

    Az UK Trade Investment – a budapesti Brit Nagykövetség Kereskedelmi Osztályán keresztül – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és a Műemlékek Állami Gondokságával együttműködésben kétnapos szemináriumot szervez a kulturális örökségről és a turizmusról – az épített örökséggel kapcsolatos témakörökben – a fertődi Esterházy-kastélyban.
    A szeminárium célja fórumot biztosítani az ágazat brit és magyar kulcsszereplőinek, hogy megvitassák az üzleti tervezési és a finanszírozási kérdéseket, a regionális kulturális turisztikai stratégiák kidolgozását, a műemlékek prezentációját és interpretációját, az oktatási programokat, valamint a történelmi házak kínálta eseményszervezési lehetőségeket.
 

Hiller István kulturális miniszter, John Nicols brit nagykövet, Christopher Young, English Heritage vezetője

Fotó: Somló Samu

    A hetven résztvevővel zajló szemináriumot John Nichols, brit nagykövet és Hiller István kulturális miniszter nyitotta meg.
    John Nichols kifejtette: Magyarország nagyszerű kulturális örökséget mondhat a magáénak. Történelmi okokból kifolyólag egyrészt az örökség kevésbé ismert még a magyar körökben is, másrészt pedig, eddig kevés erőfeszítés történt a széles körű megismertetése és piacképessé tétele érdekében.
    A műemlékek esetében gyakori problémát jelent az eligazító táblák hiánya, és fontos megoldandó kérdés a látványosságok könnyen megközelíthetősége és családbaráttá tétele is - mondta a nagykövet, aki hozzátte:
    Az Egyesült Királyság csodálatos épített örökséggel rendelkezik, de a briteknek is meg kellett tanulniuk, hogy az embereket a műemlékekhez oda kell vonzani.
    Az elmúlt harminc év felhalmozott tapasztalatát és szakértelmét hozták el a britek, azt, hogy hogyan lehet piacra vinni a várakat, kastélyokat és parkokat. Az Egyesült Királyságban már megtanulták, hogy hogyan lehet a legújabb marketing-fogások felhasználásával működőképes ületi vállalkozássá tenni ezeket történelmi funkciójuk, a gyakran nagyon érzékeny természeti környezetük maximális tiszteletben tartása mellett.
    John Nichols reményét fejezte ki, hogy a közös európai örökség megőrzésének és fejlesztésének alapvető feladatában egy hosszú és gyümölcsöző brit-magyar együttműködés kezdete lesz a szeminárium.

    Hiller István kulturális miniszter a szemináriumot megnyitó beszédében elmondta:
    Az egyébként nagy hagyományokkal, és komoly múlttal rendelkező brit-magyar kapcsolatokon belül a kulturális kapcsolatok új virágkorukat kezdik élni. Utalt a november óta Nagy-Britanniában Magyar Magic címmel – jelentős brit sajtóvisszhanggal – zajló magyar kulturális évre. Ez azért fontos – szögezte le a miniszter –, mert Nagy Britanniában ,,még mindig keveset tudnak a magyarokról, a magyar kultúráról"
    ,,A továbbvezető út a kultúra és a turizmus területén több mint szimbolikus, nem egyszerűen csak egy terület szakmai együttműködése, hanem országképünknek legfőbb alkotója. " - jelentette ki a miniszter, hozzátéve: ,,ez gazdasági értelemben is megéri".
    Gyakorlati jelentősége és szimbolikus jelentősége van a közös munkának, amely egy hosszú út elejét jelenti - mondta Hiller István miniszter, aki kifejtette:
    Az esemény időpontja mellett szimbolikus annak a helyszíne is, mert az Esterházy-kastély Fertődön a kultúra nemzetfelettiségének megtestesítője, akár Haydn zenéje, aki Magyarországon és Nagy Britanniában is ismert és kedvelt.

- Remélem, mindazok a kapcsolatok, amelyek a jelen lévő szakemberek között kialakulnak, tovább élnek, és az a program, amely a magyar kulturális épített örökség megújítását és védelmét célozza komoly előnyre és profitra tehet itt szert - nyilatkozta Hiller István, aki hozzátette: az évekig tartó meddő vita után az elmúlt évtől kezdődően tényleges gyakorlati lépések kezdődtek a műemlékvédelem területén. Eszterházán is több mint egy évtizedik folyt a vita arról, hogy hogyan és miként történjék a kastély felújítása. A legfontosabb, hogy megkezdődtek a renoválások, tapasztalhatóak a felújítás tényleges lépései. Nem csak tervek és tanulmányok születtek, hanem a kivitelezési munka folyik már. A tavaly és idén közel egy milliárd forintot fordított az állam az Estreházy-kastély felújítására.
    A homlokzat, a fő lépcső, a kert rendbetétele a turizmus számára egy vonzó és versenyképes helyévé teszi ennek az egyébként történelmi hagyományai miatt kitűnő adottságokkal rendelkező régiónak a kastélyt és környékét - mondta a miniszter, aki mindezek elkészültét őszre reméli.
    Magyarország a kulturális örökség területén kiváló adottságokkal rendelkezik, amelyekhez képest a lehető legjobbat kell kihoznunk a saját adottságainból, ezért az azokba való beruházás középtávon is megéri, mert az országnak az minden tekintetben hasznot hoz.

    Hiller István a megnyitó beszédében  nagyobb együttműködésre szólította fel a jelenlevőket, a nyugat-magyarországi és a helyi műemlékvédelem, kulturális örökség területén dolgozókat; kijelentette: A köztársaság kulturális minisztereként több párbeszédet szeretne és vár el a műemlékvédelem területén dolgozóktól.
    ,,A Kulturális Minisztérium minden párbeszédet, minden szakmai vitát, az előrelépés szándékával megfogalmazott véleményt támogat. Eredményt is kíván, amelyekhez a lehetőségek is megvannak." - mondta.

    A szeminárium megnyitóján Christopher Young, a brit örökségvédelem képviseletében szólt a közös, nemzetközi pályázati lehetőségekről, és arról, hogy mindezekben a civil szervezetek részvételére is számít a szakma. A program ősszel az Egyesült Királyságban folytatódik, ahol a magyar szakértők suffolki, essexi és cambridgeshire-i helyszíneken ismerkedhetnek a kulturális örökség ágazatban alkalmazott legeredményesebb gyakorlattal és együttműködési formákkal.

T.É.