CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 24., hétfő 00:56


Templomos Napok Sopronbánfalván - Képriporttal -

Templomos Napok Sopronbánfalván

Várt és ünnepnek számító hagyománnyá vált az évek során a Templomos Napok rendezvénysorozat Sopronbánfalván, amely a helyi értékek között, nevében hordozza a két égbemutató helyet: az árpádkori Mária-Magdolna-, és a településre a magasról vigyázó Hegyi-templomot. És ilyenkor pünkösd táján a hely értékeihez vonza, a két szent hely közötti tengely, és a könyvtár köré rendeződött, ünnepet szerető és az ünnepelni tudó bánfalviakat.

A helyi értékek bemutatásának alkalmaira pedig Bánfalvára jönnek az ünnepben osztozni szerető környékbeliek is, akik a rendezvénysorozat nyitó alkalmára a Bánfalvi Könyvtárba gyülekeztek Németh Ferenc fafaragó kiállításának megnyitójára.

Igretz Katalin, a Bánfalváért Baráti Kör elnöke, Németh Ferenc fafaragó, Schneiderné Rácz Ildikó

Németh Ferenc egyike azoknak az erdészeknek, aki a szigorú szakmai látokörön kívül olyan adottsággal is rendelkezik, hogy az erdőt nyitott szemmel járván, az ott fellelhető, a maga szándéka szerint továbbalakítható kincseket is észreveszi.
A vágásterület hulladékaiban, a vaddisznó által kitúrt tuskókban, a furcsa alakú ágban meglátja mindazt, ami azokban kibontásra, kifejtésre várva rejtőzik.
Alakokat kiszabadít, vagy akár elképzelt alakot fogalmaz a fába a fafaragó, késvonásokkal. igazítgatja az anyagot, gyakran kemény munkával - méltatta Németh Ferenc fafaragói tehetségét és tudását a kiállítást megnyitó valamikori tanítvány, Schneiderné Rácz Ildikó.
A Bánfalvi Kórus énekcsokorral köszöntötte a tárlatot.

A Bánfalvi Kórus az esti koncerten is örömöt szerzett az ünneplőknek.
Vasárnap délután templomi hangversennyel folytatódott.a rendezvénysorozat: a Bánfalvi Hegyi Templomban a „Kórus Spontánusz” és a Petőfi Színház egykori Színitanodájának tagjainak verses-énekes előadása hangzott el.

Kocsis Zoltán


Puskás Magdolna


Dominekné Kránitz Eszter és Dominek Attila


Ács Viktória


A rendezvénysorozat jövő héten is folytatódik: 2004. május 30-án, vasárnap, 8.30 órakor, a Bánfalvi Hősi Temetőben az elesett hősökre emlékeznek, amelyet követően a Bánfalvi Kórus és a Városi Fúvószenekar műsora hangzik el, és koszorúzási ünnepséget tartanak.
A megemlékezést Sopron Város Önkormányzata, a Bánfalváért Baráti Kőr Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Soproni Csoportja szervezi.
T.É.