CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. május 17., hétfő 00:27


A hagyományosan májusban megrendezett borversenyre idén 110 borosgazda nevezett be.

A Soproni Történelmi Borvidék borversenye

A Soproni Történelmi Borvidék borversenye

A Lippai János Kertészeti Szakközépiskola és Szakmunkásképzőben május 14-én, pénteken megrendezett borversenyre a Soproni Borvidék egész területéről neveztek be a borosgazdák.
A verseny fő szervezője Taschner István a Sopron Város környéki Hegyközség bírája elmondta: a termelők 245 borral neveztek be a versenyre, ebből 38 fehér, 17 rosé bor volt, a többi vörösbor, amiből 84 volt a 2003. évi kékfrankos
A borok értékelését öt bíráló bizottság végezte, a verseny tisztasága érdekében minden bizottság élére más borvidékről meghívott bírát állítottak.
A gazdákra nagy ösztönző erővel hatő évenkénti borverseny idei eredményhirdetésére május 28-án, a borünnep előestéjén kerül sor a Maroni Szállóban - tájékoztatott Taschner István

A rendezvény megnyitóján Walter Dezső polgármester két bejelentést is tett: az egyik a nagyon rossz állapotban lévő, a Balf felé vezető út és a Balf-Fertőrákos közötti utat összekötő "Fehér út" felújítására tett ígéret, a másik a Szőlő és Bor Albizottság ülésén már többször elhangzott, a városba vezető utak mentén a borvidékre utaló jelképek elhelyezésére tett javaslatnak a konkretizálása. A 85-ös út Sopronba vezető szakaszán található első körforgalomhoz szándékoznak a soproni bort reklámozó jelképet elhelyezni.

"A 2003-as évjáratot illetően – a tavaly novemberi városi borverseny alapján – sokan nagy reményekkel indultak. Azonban, újrakóstolva a borokat, úgy tűnik, hogy azok mégsem hozták a remélt eredményeket. viszont, a novemberi borversenyen sok bort mondhattunk hibásnak, ilyet most elvétve találtunk. Átlagos, kiegyensúlyozott színvonal jellemezte a versenyen bemutatott borokat, mélységeket és magasságokat is csak elvétve találtak a bírák. Beigazolódott, hogy a 2001-es év nem volt egy nagy évjárat, viszont a 2002-es vörösborok megállják a helyüket. 2002 hosszú távon is egy jó évjárat volt" - mondta Taschner Kurt borosgazda.