CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. május 12., szerda 21:57


Édesapja mellett lelt végső nyughelyet Sopronyi-Thurner Ferenc

Édesapja mellett lelt végső nyughelyet Sopronyi-Thurner Ferenc

Sopronban saját és családja kívánságára a tegnap végső nyughelyére, a Szent Mihály temetőbe, édesapja mellé helyezték Sopronyi-Thurner Ferenc hamvait.
Sopronyi Thurner Ferenc, a hajdani, népszavazás idejében tevékeny polgármester második fiaként, 1916. augusztus 19-én született Sopronban, ahol tanulmányait is végezte, és ahol a bányamérnöki diplomáját is szerezte. 1941-ben Budapesten szerzett gépészmérnöki diplomát, és a Soproni Selyemiparnál kapott állást. 1943-ban tartalékos hadnagy – mérnökként a Dunai Repülőgyárral került ki Ausztriába, majd Angliába, végül Kanadába., ahol 1999. június 5-én, 82 éves korában bekövetkezett halálig élt.

Walter Dezső polgármester a sírnál tartott búcsúztató beszédében felsorolta azokat a sikeres mérnöki munkákat, amelyek Sopornyi Turner Ferenc nevéhez kapcsolódnak: A Montreali Olimpiai Stadion üléseit mozgató berendezés, a Mirabelli Repülőtér csomagszállító rendszere, számos Alumínium Olvasztómű tervezése, kivitelezése, üzembe helyezése. Beosztottként és vezetőként is mindig az alaposság, a határozottság jellemezte.
Sok Kanadában letelepült magyar és más nemzetiségű mérnök köszönheti sikeres pályakezdését Thurner Ferencnek.
,,Nem csoda hát, hogy 1999-ben Montrealban tizennégy különböző nemzetiség vett részt a búcsúztatásán - mondta Walter Dezső polgármester.
,,Sopronyi Thurner Ferenc nagy elismerésnek örvendett a sok nemzetiségű kanadaiak körében. Ezt hangsúlyozták a ravatalánál álló szónokok, a Kanadai Magyar Mérnök Egyesület elnöke és a Magyar Köztársaság Nagykövete Papp Sándor is.
Hajtsunk fejet tisztelettel Sopronyi - Thurner Ferenc emléke előtt, hiszen távol hazájától élete végéig arra törekedett, hogy a magyarságot megismerjék és tiszteljék a világban, hogy Sopron történelmét, kultúráját ismerjék, hagyományait ápolják a Kanadai magyarok.
Ebben partnere volt felesége Gyöngyi, akinek köszönhető, hogy a Thurner - hagyaték értékes darabjai eljutottak városunkba, a Soproni Múzeum gyűjteményét gyarapítják, s hogy eddig is több ezren láthatták különböző kiállításokon.
A Thurner - hagyaték túlmutat tárgyakon, emlékeken, a Thurner - hagyaték elsősorban a Soproniak szívében él, a Sopront ismerők és szeretők szívében él tovább.
Sopronyi - Thurner Ferenc hamvai hazatértek. Immár magyar földbe nyugosznak, a Soproni fenyvesek aljában, az idők végezetéig.
Emlékét megőrizzük!" - hangzottak Walter Dezső polgármester szavai.
Sopronyi Thurner Ferenc újratemetésének szertartását Horváth Imre városplébános celebrálta.

H.Á.-T.É.
Fotók: Lobenwein Tamás