CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2004. május 05., szerda 23:09


Csapadék - mezőgazdaság

Csapadék - mezőgazdaság
 ,,A szőlő esetében ez nem biztos hogy a májusi eső aranyat ér"


A tavalyi és különösen a tavalyelőtti aszályos évek után az idén derűlátóbbak a soproni és Sopron környéki szőlősgazdák: a soproni borvidéken ugyanis az első negyedévben háromszor annyi csapadék hullott, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában.

    180 milliméter. Átlagosan ennyi eső esett a Soproni Történelmi Borvidék szőlőiben, vagyis több mint háromszor annyi, mint amennyit tavaly ilyenkor mértek. Az utóbbi hetek bőséges esőzései hatására enyhült a talaj rendkívüli szárazsága, amit az elmúlt két év aszályos időjárása okozott.
    A termés minőségét és mennyiségét a következő hónapokban várható csapadék mennyiségének eloszlása befolyásolja – mondják a szakemberek.
    Hollósy Attila, a soproni Tramini ’93 Szövetkezet elnöke a Cyberpress-nek elmondta: „bár a májusi eső aranyat ér, a szőlő esetében ez nem biztos, a májusi virágzáskor érkező hirtelen csapadék ugyanis gyenge termékenyülést okozhat. Így hát szerencsésebb az áprilisi csapadék, majd utána havonta 50-60 milliméter volna az ideális.”
    A szakember elmondta azt is, hogy a térségben nemcsak esőből volt elég, de tavaly a rügyfakadást serkentő napsütéses órák száma is magas volt, ami ugyancsak bizakodásra adhat okot a szőlősgazdáknak.

Tóth Anita Lilla