CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2004. március 23., kedd 16:08


A csornai II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ 10 éves jubileuma- Bartók Béla emlékére: emlékest Győrött

Megyei események

10 éves jubileum

Újraindításának 10 éves jubileumát ünnepli az idei évben a csornai katolikus iskola (2003 óta II. Rákóczi Ferenc Katolikus Közoktatási Központ). Az intézmény a jeles évfordulóra ünnepségsorozattal készül, melynek keretében március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén dr. Pápai Lajos megyéspüspök megáldja a felújított intézményt. Ezt követően 10.30 órakor ünnepi szentmisét tartanak a Jézus Szíve Templomban. A szentmise után Áder János országgyűlési képviselő és Szabó Miklós, a megyei önkormányzat alelnöke köszönti az ünnepség résztvevőit.

A jubileum jegyében az alábbi programokra készül az intézmény:

A katolikus testvériskolák és a környékbeli iskolák tanulóit különböző tanulmányi versenyekre hívják és várják. Április 17-én mese- és prózamondó verseny helyszíne lesz az iskola. Történelemből „Rákóczi és kora” címmel hirdettek versenyt, májusban pedig focikupa várja az érdeklődőket. „Sokszor köszöntem én az iskolának” címmel július 4-én gálaműsor keretében mutatkozik be a többcélú intézmény, az óvodától az általános iskolán át a zeneiskoláig. Az ünnepségsorozat zárására szeptember 24-én, a katolikus iskolák védőszentjének (Szent Gellértnek ünnepén) kerül sor a katolikus iskola felszentelésének 10. évfordulóján.



Bartók Béla emlékére 

Bartók Béla születésének 123. évfordulóján emlékesttel tiszteleg a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központ. A március 25-én, csütörtökön este 18 órakor kezdődő programon a zeneszerzőről Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés alelnöke emlékezik meg, majd az ünnepi műsorban a győri Liszt Ferenc Zeneiskola 15 növendéke tiszteleg a zeneszerző emléke előtt. A belépés díjtalan, a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A Bartók Béla Megyei Művelődési Központ 1987. május 15-én vette fel a zeneszerző nevét, annak emlékére, hogy Bartók és felesége, Pásztory Ditta 1940-ben itt adta utolsó magyarországi koncertjét emigrációba vonulása előtt.

P.Z.