CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. március 04., csütörtök 00:14


Az égig érő fa - a fiúgyermek rajzainak üzenete

Az égig érő fa - a fiúgyrmek rajzainak üzenete

Molnár V. József harminc év alatt öszegyűjtött tapasztalata sűrűsödik mindabban, amit előadásaiban hallgatóságának elmond.
A tegnap a Benedek Elek Főiskolai Kar nagyszámú hallgatósága előtt Az égigérő fa - a fiúgyermek rajzainak üzenete témában tartott előadást.

A főiskolán egyébként ,,kötelező anyagként" szerepelő magyarságkutató vetített képekben az óvodás-korúak rajzainak értelmzésével a fiú-természet tér-rendező, rendszerteremtő alaptermészetére mutatott rá, arra, hogy fiúnak mikor és hogyan kell ,,létrává válnia", elindulnia ,,a felfelé való út megtételére": Az égig felemelt ,,férfiség" az égig érő fa megmászása, és a Jákób lajorjájának mélyen gyökerező kapcsolata, a fiúgyermek ,,létrázókedvének kiteljesedése", végül pedig a világ tagolt rendjének a felismerése, tisztelete, a teljes élet továbbadásának kötelessége is kiolvashatóvá és megfejthetővé vált Molnár V. József jelértelmzése szerint, a világ jelenségeiből, és a gyermeki lélekben tükröződő világot ábrázoló rajzokból.

,,Minden gyermek a temészetességre hitelesített, arra, hogy megtalálja helyét és feladatát a világban, végső soron pedig azt a szellemi biztonságot, amelyet Istennek nvezünk."
Ezért hozza magával létrázó kedvét a belső indítatásból a világ felfedezésére induló fiúgyermek, aki a ,,belső tudása szerint rajzol", rendeltetésszerűen használva évezredes jeleket és szimbólumokat.

Az illusztráció Olteán Máté, 5 éves óvodás rajza, I. sz. Gyakorló Óvoda Ciróka Csoport.

Előadásában Molnár V. József kitért arra, hogy léteznek olyan magyar óvodai nevelési módszerek, amelyek az ember lelkét ,,rendezik" és arra a természetességre vezetik, amely eltűnőben van, ám az igénye és az emberi szellembe, életekbe való kódoltsága, amint az a gyermekrajzokból is kiderült megvan és működik.

T.É: