CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2004. január 03., szombat 13:00


Megjelent a Soproni Szemle 2003. negyedik száma

Megjelent a Soproni Szemle 2003. negyedik száma
 
    Várostörténet és iskolatörténet átfogó címet lehetne adni a Soproni Szemle közelmúltban megjelent, 2003. évi negyedik számának, amely a hagyományok szerint, jubiláló, a város életében, a városszépítésben fontos szerepet játszó munkatársait is köszönti. A kiadvány nem hiányozhat egyetlen soproni könyvespolcról sem.
    A karácsonyt követően és az újévet meglőzően jelent meg a helytörténeti folyóirat tavalyi utolsó száma, amely első oldalán életútjának és tevékenységének bemutatatásával köszönti Domonkos Ottó nyugalmazott múzeumigazgatót. A 75 éves muzeológus-kutatót 2003. novemberében Sopron Megyei Jogú Város Díszpolgárává választották.

    Az iskolatörténet és várostörténet fejezeben Márfi Attila az 1638-1776 közötti időszak soproni jezsuita iskolai színjátszásáról szóló írása, az iskolajátékok célját és a jezsuita szellemiséget bemutató fejezettel kezdődik, amelyből a műfajok szerkezetét, megjelenítését fejlődésében is következetes részletességgel tárgyalja a szerző. Ezt követően a jezsuita rend soproni megtelepedéséről és a jezsuita színjátszás soproni kollégiumokban való megkezdéséről ír. Az iskolai színjátszás kiteljesedésének körülményeit elemezve állapítja meg a szerző, hogy a helyi polgárság a jezsiuta iskolai színjátszásnak is köszönheti, hogy a színjátszással megismerkedhetett. A világi színjátszás korántsem juthatott volna arra a szintre Sopronban, amelyre jutott, ha a jezsiuták évtizedes tevékenysége ahhoz az alapot nem teremtette volna meg. A gazdag forrásanyagra támaszkodó írás említést tesz egy, Sopronhoz kötődő ,,színháztörténeti kuriózumról", amely a magyarországi jezuita rend történetében is egyedülálló, és a soproni jezsiuta rendházhoz köthető: egy olyan ötven lapos album maradt fent, amely az 1676-1728 közötti, a korabeli színpadművészet elemeit egyesítő díszletterveket, műszaki rajzokat, színpadtechnikai elgondolásokat tartalmazza. Természetesen a téma, és az írás elsősorban nem a kuriózum, hanem az iskolai színjátszás latin, és valláserkölcsi nevelésben megjelenő jezsuita szellemiség felidésében is értékközvetítő szerepet felvállaló szerepe miatt is olvasásra érdemes.

    Sopron város két gimnáziumának diákjai a Ratio Educationis időszakában (1777-1847) címmel Sasfi Csaba tanulmánya Sopron két, különböző felekezetű gimnáziuma diákságának számbavételévelpróbálja felvázolni azt, hogy a rendi polgárság és a hosszú képzésű iskolák kapcsolata hogyan alakult az említett időszakban. A középiskolák anyakönyvének négy mintaév alapán való elemzése, illetve a két iskola szűkebb és tágabb környezetéhez való viszonyának bemutatása és azok összehasonlítása révén a szerző következtetéseinek megtételével kijelöli a kutatómunka további irányait is.

    Iskolai egyesületek a 19. században és a 20. század elején címmel Németh Ildikó az iskolai élethez szorosan kapcsolódó egyesületek, szervezetek általános szabályozását bemutató bevezetőjét követően  az önképzőkörök – Magyar Társaság, Német Társaság, Magyar Egylet, Önképző Kör, Ifjúsági Olvasókör, Magyar Egylet, Önképző Kör – alakulása, olykor egyesülése krónikáját veszi sora, amelyben az említetek mellett a bencés gimnázium önképzőköre, a főreáliskoláé, illetve a Francia-, Német Társalgókör, és a Berzsenyi Dániel halálának évfordulóján alakult Berzsenyi-kör is helyet kap.
    Többek között a tanulmány megemlíti, hogy érdekes módon a leányiskolák esetében csak nagyon későn jöttek létre önképzőkörök.
    Az előbbiektől eltérő jellegű segélyegyletek, amelyek általában egy-egy iskolához, felekezethez tartozó, szegényebb sorsú diák anyagi helyzetén kívántak segíteni, majd a diák- és sportegyesületek számbavétele következik, amelyeket a cserkészcsapatok, öregdiák-egyesületek, vallási felekezetek diáktagozatainak számbevétele követ.
    A 19. század második felében, illetve a századforduló érveiéveiben sopronban működött iskolai-ifjúsági élethez kapcsolódó egyesületek számbavétele, a tanulmányban kiragadot példák egyik nagy tanulsága azoknak az ifjúság nevelésére gyakorolt hoszú távú hatása, amely akár egyenként, egyesületenként is egy-egy tanulmány tárgyát képezhetné.
    Pápai László A soproni középfokú erdészeti oktatás előtörténete (1885-1950) írásában a város köztudatában az Erdészeti Technikum, majd a ,,Roth Gyula" néven rögzült intézmény múltjából azokat a kevésbé ismert tényeket veszi számba, amelyek a soproni egyetemhez hasonlóan az iskola a trianoni határokon túl nyúló múltjával kapcsolatosak.
 
    A Soproni Szemle iskolatörténeti fejezete Kubinszky Mihály a 20. századi iskola-építkezéseihez kötődő adatait tartalmazó tanulmányával urbanizációs és építészeti szempontok szerint tekinti át a széles témakört, visszatekintve a Walder József 1905-ös városfelesztési tervében foglaltakra.
    A Szemle decemberi számának Soproni arcok fejezetében Kozák Lajos tanár úr pályakép vázlatát Dominkovits Péter írásából ismerhetik meg az olvasók.

    A 75. éves Adorján Attilával Bartha Dénes és ifj. Sakady Sándor beszélget, az interjúval együtt, a Tűztorony tetején fotózó Adorján Attiláról készült fotót is közöl a lap.Wallner Ákos a 70 éves Verő József akadémikust köszönti.
 
    A Soproni Könyvespolc rovat a 19. századi soproni középiskolák történetéhez kapcsolódó bibliográfiát tartalmazza, továbá két recenziót. A Domonkos Ottó szerkesztésében megjelent A magyarországi mesterlegények közép-európai kapcsolatai és szokásai a XV-XIX. században (Budapest, 2002, Ipartörténeti Könyvtár) címmel szerkesztett kiadványáról Dóka Klára ír, a Tatai Zoltán szerkesztésében Wallner Ernő (Budapest 2002) címmel a Tudós tanárok-tanár tudósok, 2000-ben indított sorozat keretében napvilágot látott könyvet Sarkady Sándor ajánlja az olvasóknak. Vajk Ádám szerkesztésében Győrött 2003-ban adták ki A pápoci prépostság iratai címmel, a Győri Egyházmegyei Levéltár Kiadványai. Segédletek 2. kötetét; a gonddal és hozzáértéssel készült, és a kutatók körében minden bizonnyal érdeklődésre számot tartó munkáról Kiss Mária főlevéltáros ír.

A Soproni Városszépítő Egyesület helytörténeti folyóirata Sopron támogatásával jelent meg. Felelős szerkesztője: Szende Katalin; készült a Hillebrand Nyomda Kft. Üzemében.

(Fotó: Adorján Attila a Tűztorony tetején; Környei Attila fotója; Soproni Szemle 2003. negyedik szám)

T.É.