CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. december 07., vasárnap 22:50


Adventi tárlat a Várkerület Galériában

Adventi tárlat 2003

A Soproni Képzőművészeti Társaság hagyományos Adventi tárlatának megnyitójára és a Soproni Füzetek művészeti antológia bemutatójára került sor december 7-én  a Várkerület Galériában. Tárlatmegnyitót Szála Erzsébet kultúrtörténész mondott.
 

Szála Erzsébet megnyitó beszéde:

Tisztelt Közönségünk, kedves Barátaink, minden kedves Vendégünk!

Ünnep és jószerencse hozott össze bennünket a mai tárlatmegnyitó és könyvbemutató kapcsán.
A több mint száz esztendős Soproni Képzőművészeti Társaság ismét, ez évben is megrendezte évzáró kiállítását. Közösen az Irodalmi Társasággal. Ez az alkalom szolgál a soron következő Soproni Füzetek bemutatására is.
Köszönet az alkotóknak, íróknak, költőknek, művészeknek műveikért, a szervezőknek, rendezőknek a kiállításért - ők így, műveikkel, alkotásaikkal és azok közreadásával készülnek ádvent idején.

Ádvent idejében vagyunk. Várakozunk. Várakozik és készül hívő és nem-hívó egyaránt legnagyobb ünnepünkre. Az eljövetelre várakozunk, a Úr megszületését ünnepelni készülünk ezekben a hetekben, a november 30. utáni vasárnapot követő négy hétben, Szent András napjától karácsonyig.

Reményik Sándor írja „Az eljövendőt várom" című versében:

 „Már ledőlnek lelkem tornyai 
Miket a hiúság emelt.....
.............s végtelen,
csillagtalan éjjeken 
Várom az eljövendőt"
Mindnyájan érzékeljük az ünnepi időszak kezdetét:
- ünnepi díszbe öltözött a város,
- csillogó kirakatok, zsúfolt-díszes boltok várnak
- felöltöztetjük otthonainkat, bejárati ajtóinkat, 
- gyertyák fénye tükröződik az ablakokon,
- fenyőillat kúszik a levegőben.
Rengeteg dolgunk van, mert advent nem csupán a lelki készülés ideje, hanem tettre készítő időszak is.
Nemcsak várakozunk az égre tekintve, hanem tennünk is kell:
- ott kell lennünk az emberek között, a tömegben,
- észre kell vennünk a mellettünk állót, 
- oda kell figyelni a magányosokra, 
- meg kell hallanunk a közeledő Isten szavát.
A meghallás, az elindulás, a cselekvés időszaka ádvent. Sok a tennivaló. A körülöttünk lévő pezsgő forgatag mozgásra kényszerít. Ezer dolog ostromolja figyelmünket. S nem jó, ha tévútra fordulunk, ha a forgatagban nem vagyunk képesek meghallani az üzenetet. A halláshoz és a látáshoz a csend, az elmélyülés is kell. Ehhez segítenek bennünket a művészek is alkotásaikkal. (mint ez a kiállítás is.)
Ádventet nem túlélnünk, hanem megélnünk kell. Nem csak a rítust kell követnünk elkényelmesedve, nem csupán a gyertyákat kell meggyújtanunk az ádventi koszorún — tudnunk kell azt is, hogy miért gyújtottuk meg, s gondoljuk át, hogy mire is készülünk tulajdonképpen?
A várakozás idejében vagyunk. A várakozás mindig bizonytalan érzést hord magában. Különleges lelkiállapot. Készülünk, sőt, felkészülünk, mint diák a pótvizsgára:
- helyre akarunk állítani mindent, amit lehet,
- rendbe kell hoznunk, ami már a végét járja, mindenkinek van sürgős takarítani valója,
- ilyenkor van értelme újra felfedezni a templomot,
- van értelme felfedezni az Istent és az embert összekötő erőt, az imádságot,
- van értelme várakozni.
Az adventi vasárnapok fényei egyre sokasodnak, színei egyre erősödnek - bronz, ezüst, aranyvasárnapok jönnek. A sokasodó fény mellett talán egyre inkább ráébredünk, hogy a fények forrása nem mi magunk vagyunk, hanem az, akire várunk.
Ádvent - kétezer éve - minden évben eljön. E készülődésben, örömteli várakozásban van-e erőnk átlépni magunk állította korlátainkat?
Messiás-várakozásunk nem csupán a kézzelfogható és fizikai dolgokra vonatkozik-e? Van-e bátorságunk elfogadni azt, amit kaphatunk, ami ránk mérettetett?

Az ember, napjaink embere különösen, a maga világát akarja élni. Önmagunkban, kizárólag önmagunkban keressük a sikert, a sikeres és boldog élet zálogát. Mert a boldogság ma azonos a sikerrel. Lehetőleg az anyagi javakkal is mérhető sikerrel. A másik ember, a többiek nem társaink az élet útján, legfeljebb - jó esetben -versenytársak. Gyorsabbnak, ügyesebbnek, erősebbnek kell lennünk: győznünk kell!

Kapcsolatainkban az a fontos, hogy kitől, mit és mennyit kaphatunk, várhatunk. S nem azon mérjük magunkat, hogy kinek, mit és mennyit adhatunk. S ha adunk, legtöbbször a viszonzás reményében tesszük, amolyan befektetésnek tekintjük a jövőre nézve! Adakozunk is: SOS gyermekfalu, Gyermekétkeztetési Alapítvány, Kézzel és lábbal festők Egyesülete, stb. - jó dolog másokkal jót tenni, de számolunk az adójóváírás előnyeivel is.

Saját, zárt világunk van - s ezt védve - behúzzuk a sötétítő függönyöket. Behúzzuk akkor is, amikor a magunk céljait, a magunk apró dolgait akarjuk tenni. Ám ilyenkor nincs kapcsolatunk a Fénnyel. Kizárjuk azt is.
A besötétített, a Jézussal való kapcsolat nélküli világ a fény nélküli életet jelenti, amelyet nem szabadít fel a sötétítők mögött gyújtott adventi gyertyák sora sem.

A teremtett világ, különösen az élővilág nem élhet a teremtő fény, a Teremtő fénye nélkül:
a növény a napfény felé fordul,
a csecsemő, a gyermek először a fényt látja,
s nem véletlen, hogy a legsúlyosabb büntetés nem az elzárás, nem is a magányos zárka,
hanem a sötétzárka.

Nem csak bőrünknek, csontjainknak, szemünknek kell a fény az élethez, lelkünk is elhal a FÉNY nélkül, Jézus nélkül, Isten nélkül.
A teremtett fény, a fény, amely felé már a háromkirályok is messzi földről elindultak, itt van - ha nem zárjuk el magunkat tőle sötétítő függönyökkel. Itt van, körülvesz bennünket írásban és képekben, emberi, művészi alkotásokban, az Úr jöttét váró gyertyák fényében, és gyermekeink - csodát is látni, várni tudó - csillogó szemében.

John Magliola: A kisfiú című verse

„A kisfiú a csillagot nézte és könnyezni kezdett. 
Miért sírsz kisfiú? - kérdezte a csillag. 
Mert olyan messze vagy - felelte a fiú. 
Soha nem érhetlek el.

Kisfiú- magyarázta a csillag,
Ha nem lennék máris a szívedben,
Akkor nem is láthatnál engem"