CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. november 21., péntek 16:05


Aszódi András kiállítása

Aszódi András kiállítása

Aszódi András fotóművész kiállítása, melyet Prunner László, a MAFOSZ alelnöke nyitott meg az Art Area Galériaban látható (Pum-ház, Újteleki utca 52.) hétfőtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

A soproni származású fiatalember immár Sopron egyik, ha nem a legelismertebb, nemzetközi hírű fotósa. Akik a kiállítást megtekintik, már azt is tudják, hogy miért. A technikai perfekcionalizmus, mely ma már alapkövetelmény a nemzetközi magazinok képszerkesztőinek asztalát körülülőknél, nála jó szemmel és egyéni látásmóddal is társul. Fiatal korát meghazudtoló módon érett képekkel áll a nyilvánosság elé.


A képek szerzője láthatóan próbál ellenállni a technikai lehetőségek túlzott vonzásának, s amikor extra technikai megoldásokat, eszközöket használ, annak mindig a mögöttes mondanivaló az oka. A technika szolgálja a megörökítő gondolatiságát. A fotográfiák közül, melyek között kétszínű és teljes színpompában ragyogó is található, nagyon kevés a csak dokumentarista igénnyel született vagy csak azt szolgáló felvétel. Az igazán "gusztusos" képeken is felfedezhető az az intimitás, mely talán a legjobban jellemzi Aszódi András művészetét.


Bár figurális ábrázolást látunk a kiállításon, igazi emberábrázolást, portrét nem találni itt. Mégsem mondhatjuk, hogy az ember hiányozna Aszódi András képeiről: benne van a házakban, ott áll a szemlélő szemével egyazon ponton, együtt látja és láttatja a dolgokat a látogatóval.


Minden reményünk megvan arra, hogy a soproni fiatalember nagyon is érett művészetét jellemző fotókkal és feladatmegoldásokkal rövid időn belül az eddigieknél sokkalta nagyobb számban találkozzunk a nem kommersz vagy bulvár-, de az igényes sajtó képes oldalain.
- DI -