CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. szeptember 12., péntek 17:17


Gonda Zoltán a Pannónia Galériában

Gonda Zoltán a Pannónia Galériában

A Pannónia Med Hotel Galériájában nyílt meg a 60 éves Gonda Zoltán festőművész tárlata, mely csaknem közvetlenül követte az alkotó debreceni jubileumi kiállítását. A művész utolsó évi terméséből válogatott kiállítást dr. Vitéz Ferenc nyitotta meg.

A látogatót szinte vonzzák a falakon sorjázó erősen expresszív, konstruktívista festmények. A művek sajátos és érdekes színegyüttese (mely "olaj-kiadásban" rokonítható Szántó Piroska pasztell-színhasználatához) meghatározója a keltett élménynek, s ehhez nagyon sokszor Gonda szimpatikusan egyszerű formavilágot használ, mely elveszi a "harsányság élét".

Gonda művészetére mindenképpen jellemző a motívumokba sűrítésre törekvés, a szín-szimbólumok fokozott használata, mely azonban a legtöbb esetben nem válik az érthetőség kárára, sőt kifejezésmódjában a mondanivaló erősítésének, pontosításának eszköze.

A képeket nézegetve joggal érezhetjük úgy, hogy a festő csaknem minden esetben feltűnően arányos megfogalmazást talált a szín és forma kompozícióban tartására, a túlzások elkerülésére. Így sikerül a meghatározó színhasználat mellett is elkerülni azt, hogy a látogató szája végsősoron mentes maradjon a "plakát-íztől", ami sokszor csapdája a hasonlóan expresszív kifejezésmódnak.

A témák egyetemesek, és a megfogalmazott válaszok is átfogóak, magukba foglalók. Alkalmat adnak csaknem mindenki számára, hogy megengedhető szellemi kompromisszumok szintjén szemlélhesse, konszenzusban a kiállítás darabjait. Szívesen ajánljuk a most látható tárlatot olvasóink figyelmébe.
- DI -