CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. jĂşnius 21., szombat 09:40


A Hűség napja az ország ünnepe, a Hűség-kút a soproni hűség 'kultikus' helye lesz

Dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott

A Hűség napja az ország ünnepe, a Hűség-kút  a soproni hűség "kultikus" helye lesz

Dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke a Hűség-kút avatás kapcsán tartott sajtótájékoztatót Sopronban

    A soproni baloldali városvezető koalíció a június 20-iki avatóünnepség közeledtével egyértelműen és világosan jelezte, hogy nemet mond a jobboldal kérésére, s nem hívja meg Orbán Viktort a polgári kormány miniszterelnökét az 1921. évi soproni népszavazásnak emléket állító Hűség-kút avatására, mi több, Szájer Józsefnek, Sopron és környéke választott országgyűlési képviselőjének sem adnak megszólalási lehetőséget az ünnepségen.
    Az eseménnyel kapcsolatosan Dr. Szájer József június 20-án, a kútavatást megelőzően sajtótájékoztatót tartott Sopronban.
- Ez a nap a Soproni polgárok és az egész ország ünnepe - jelentette ki Szájer József, aki emlékeztetett arra, hogy kormányrendeletében az Orbán-kormány a népszavazás 80. évfordulóján tette országos ünneppé december 14-ét, a Hűség Napját.
     Az országgyűlési képviselő köszönetet mondott a Hűség-kút megvalósításában közreműködőknek, így annak az idős soproni tanárnőnek, aki fogadóórán jelezte, hogy a soproniak szökőkutat szeretnének, a Városszépítő Egyesületnek, amely a helyet javasolta, a polgári kormánynak, amely a húszas éveket követően először emelte – a millenniumi ünnepségek folytatásaként – kormányrendeletben az egész ország ünnepévé a népszavazás napját.
    Szájer József köszönetet mondott a múlt ciklusbeli és a jelenlegi városvezetésnek, kiemelve: nem csak egy szép emlékművel, hanem egy szép térrel is gyarapodott Sopron. A kút szobocsoportját megalkotó művésznek, valamint a kivitelezőknek is köszönetet mondott a z országgyűlési képviselő.
- Azért is fontos az emlékmű - mondta a politikus –  mert első alkalommal kap méltó emléket az 1989-es határáttörés, vasfüggöny lebontásához és Európa újraegyesítéséhez vezető esemény, amely a kút szoborkompozíciójában méltó módon jelenik meg, az 1277-es szabad királyi várossá való nyilvánítás, és az 1921. évi népszavazás eseményei mellett.
    Mindezek mellett Sopron és térsége országgyűlési képviselője sajnálatosnak nevezte azt, hogy a soproni városvezetés elmulasztotta az emlékmű létrejöttében kulcsszerepet játszó, annak véghezvitelét személyes ügyének is tekintő Orbán Viktor miniszterelnököt meghívni az eseményre; mint mondta: ez udvariatlan, modortalan gesztus volt a jelenlegi városvezetés részéről, mint ahogyan Sopron szellemiségéhez, valamint az európai politizáláshoz méltatlannak nevezte a Hűség-kút avatása körül kialakult politikai vitát, amely éppen azoknak köszönhető, akik egyrészt a rendelet megszületését követően az országos sajtóban az ellen kampányba kezdtek, másrészt ombudsman segítségével akarták azt megsemmisíteni.
    Dr. Szájer József , aki az avató-ünnepségen magánemberként, vett részt, azt is elmondta: biztos benne, hogy évek múlva a politikai vitákra már nem fognak emlékezni, és a Hűség-kút a soproni Hűség-kapuhoz, valamint Hűség zászlóhoz hasonló "kultikus" emlékhelyévé válik a soproniaknak és nem soproniaknak egyaránt, december 14-e, a Hűség Napja pedig az egész nemzet ünnepévé.
T.É.