CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. június 13., péntek 13:29


Sopron a történelem folyamán 'megszenvedte a Hűség-kút árát'

Hűség-kút: 'a mindenkori kormány avat'

Hűség-kút: a mindenkori kormány avat

- Az elmúlt tizenhárom évben egyetlen intézmény, vagy létesítmény átadása sem kavart akkora vihart, mint a Hűség-kút átadás - jelentette ki Kóczán Zoltán, az SZDSZ Soproni Szervezetének elnöke Sopronban, az MSZP-székházban, Kránitz Lászlóval, az MSZP Soproni szervezete elnökével tartott közös sajtótájékoztatón.

Kránitz László, a MSZP , valamint Kóczán Zoltán, az SZDSZ helyi szervezetének elnökei

- A város – a köszöneten kívül – semmilyen hálával nem tartozik a volt, vagy a jelenlegi kormánynak az adományért, Sopron a történelem folyamán "megszenvedte" a Hűség-kút árát" - mondta a politikus, aki hozzátette: egyébként az Orbán-kormány által adományozott 30 millió forint mellé a Hűség-kút közvetlen környezetének rendezésére, valamint vízgépének a beszerelésére további 34 millió forintot költöttek.
- A Hűség-kút a mindenkori kormány ajándéka, mindig az aktuális kormány avat - jelentette ki Kóczán Zoltán, hozzátéve: sajnálja, hogy az átadás körül politikai vihart kavart a Polgári Összefogás "sajtón keresztüli üzengetése".

    Kránitz László, elnök kifejtette: az elmúlt 13 évben nem volt jellemző, hogy az ellenzéket bevonták volna a hasonló jellegű események előkészítésébe, szervezésébe, egyébként a jobboldal önkormányzati képviselőinek, politikusainak, Dr. Szájer Józsefnek is, az Hűség-kút avatására a szervezők küldtek meghívót.
Arra, hogy a várost vezető koalíció nem zárkózik el az európai stílúsú politizálástól két példát is említett Kránitz László: egyrészt emlékeztetett arra, hogy a Liszt ferenc Konferencia és Kulturális Központ átadásán Dr. Szájer József országgyűlési képviselőt is felkérték, hogy beszédet mondjon, másrészt arról is szólt, hogy a 2002. december14-i Sopron Napon Orbán Viktornak az ágfalvi ünnepi eseményen való részvétele miatt "tologatták" a szervezők a soproni ünnepi gyűlés időpontját, amelyről végül is 15 perc után a jobboldali képviselők elmentek.
- Azt viszont, hogy a városvezetésnek a sajtón keresztül üzengetett a jobboldal nem tartom európai stílusú politizálásnak - mondta Kránitz László, aki a szervezők nevében kijelentette: mindenkit szívesen látnak a Hűség-kút avatási ünnepségén. Hozzátette: megérti, hogy a jobboldal fájlalja, hogy nem az ő képviselőik avatják a kutat, de a tavaly októberi választáson a választópolgárok maguk döntöttek úgy, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció vezesse a várost.
Kóczán Zoltán a sajtótájékoztató záró gondolataként azt a kérdést is feltette, hogy vajon a bal- és jobboldal politikusait egyidőben szerepeltetni szándékozók végig gondolták-e azt, hogy a feltételezett esetben, amennyiben a rivalizálás megjelent volna az elhangzó beszédekben, aktuálpolitikai színezetet is vehetett volna az esemény.
T.É.