CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. jĂşnius 03., kedd 20:54


MultiCenter a Handler Nándor Szakképző Iskolában: európai színvonal a szakképzésben

MultiCenter a Handler Nándor Szakképző Iskolában: európai színvonal a szakképzésben

Komplex tananyagot közvetítő, számítógépes oktatóprogramokból, valamint több tanulási segédeszközből álló, a motiváltságot és hatékonyságot segítő MultiCentert avattak a Handler Nándor Szakképző Iskolában.


,,Nem szabad olyanoknak lenni, mint a tegnap voltunk" - a mottója a Handler Nándor Szakképző Iskolában folyó munkának, amely gondolat jegyében valósult meg az a 35 millió forintos MultiCenter beruházás.

A MultiCenter a világ számos országában alkalmazott korszerű számítógépes oktató-fejlesztő rendszer. Tartalmi és formai tervezése alternatívát képvisel a hagyományos oktatási intézményekhez képest, egyesíti az oktatást és a szórakozást, ami sajátos tananyag-tartalmával és egyedi eszközrendszerével ér el.

A MultiCenter nem csak jól megkonstruált oktatóprogram, hanem egységes fejlesztőkörnyezet, amelyben kimunkált pedagógiai háttér biztosítja egyrészt, hogy a foglalkozások a tananyaghoz, valamint az oktatási programokhoz illeszkedjenek, másrészt a tanulók tevékeny részévé válnak a tanulási folyamatnak.

A MultiCenter megtanít tanulni, megismerteti a számítógép nyelvét azáltal, hogy a tanulók tevékeny, aktív részesei a tanulási folyamatnak. A MC, a legújabb technológia segítségével a csoportos munkát erősíti, valamint az intelligencia olyan oldalait is fejleszti, melyet a hagyományos oktatási metodikák elhanyagolnak.

A moduláris felépítésű rendszer önállóan is értelmezhető egységekben – modulokban – került kialakításra. Egy-egy modul különböző témakörökből álló projektet tartalmaz, megvalósítva a teljes munkakörnyezet – hardver, szoftver – és a pedagógiai támogatottság egységét. A kisiskolás-tananyagot bemutató, a vizuális kultúra, képi látást fejlesztő, a zenetanulást, illetve, az angol nyelv gyakorlását segítő, az interaktív multimédiás lehetőségeket nyújtó modulok mellett a környezetbarát energiaforrások és természettudományokat közérthető módon bemutatók is megtalálhatók, amelyeket a hatékony órai foglalkozás megszervezését segítők egészítik ki.

Az egyéni képességeknek megfelelő feladatok mellett a tanár-diák, illetve a tanulók közötti együttműködés is nélkülözhetetlen elememévé válik a sikeres tanulásnak.

A Handler Nándor Szakképző Iskolában a MultiCenter ünnepélyes átadásán Sári Lajos, az Oktatási Minisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket. A 21. századi technika oktatásban való megjelenésének nincs alternatívája - mondta, utalva arra, hogy az országban már 22 helyszínen valósult meg a sopronihoz hasonló MultiCenter annak is jele, hogy a szakiskola fejlesztési program keretében legfejlettebb technológiák alkalmazásra kerülnek a szakiskolai képzésben.

Kalmár István alpolgármester példa értékűnek nevezte az intézmény kezdeményezését, amellyel a 21. századi európai színvonalú fejlesztést saját erejéből valósított meg.

Egy olyan készségképesség fejlesztő multimédiás rendszer ami játszva tanít, 21. századi eszköz.

Králik Tibor igazgató az iskola szerves fejlődése egyik állomásának nevezte a MultiCenter átadásának alkalmát, amely jól szolgálja az iskolában folyó hosszú távú fejlesztést. Az igazgató arról is szólt, hogy a Handler Nándor Szakképző iskola a régióban a szakiskolai fejlesztési programban is sikeresen szerepelt.

A kompetencia-alapú szakképzést megteremtésének, az EU-s csatlakozás kihívása teljesítésének egyik eszköze lehet a Handlerban is megvalósult fejlesztés. A MultiCenter, amely – amint azt a projektben résztvevő szállító, az Innovatív Oktatási Technológiák (Magyarország) Kft. rendezvényen résztvevő képviselője elmondta – 18 munkahelyen biztosítja az akár 36 diák csapatmunkáját, valamint kínál új lehetőségeket, mindazoknak a pedagógusoknak, akiknek eddig mindösszesen az 1-2 százaléka használta nem informatikai céllal a tanórán a számítógépet, és akiknek a betanítása, – és a közeljövőben a tervek szerint akkreditált – továbbképzése szintén a projekt részét képezi.
T.É.