CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. június 02., hétfő 23:55


Kórház, személycserék, intézmények energetikai programja - ahogyan az ellenzék látja

Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás

Kórház, személycserék, intézmények energetikai programja - ahogyan az ellenzék látja
 Sajtótájékoztatót tartott a Polgári Összefogás

    A  soproni Fidesz-székházban Dr. Molnár Ágnes, a Polgári Összefogás képviselője és Abdai Géza, frakcióvezető tartott sajtótájékoztatót.
    Az elmúlt heti közgyűléshez kapcsolódóan az Erzsébet-kórházba kinevezett önkormányzati biztos beszámolójával kapcsolatos megjegyzéseit Dr. Molnár Ágnes tette meg.

    A képviselő-asszony hangsúlyozta: az önkormányzati biztos négy hónapja tartó kinevezése óta az általa készített jelentés alapján a tulajdonos önkormányzat számára nem teljesen meggyőző, hogy a biztos milyen munkát végez. Ugyanakkor Dr. Molnár Ágnes kifogásolta, hogy a havi több százezer forintos "fizetés ellenében" az önkormányzati biztos április havi jelentése is elmaradt, valamint azt is, hogy a közgyűlésen a biztos a jövőben a ritkábban készítendő jelentéseket szorgalmazta.
    "A Polgári Összefogás frakciója által nem támogatott, márciusban a közgyűlés által elfogadott önkormányzati biztosi jelentés kidolgozatlan, az ötletek szintjén lévő javaslatokat tartalmaz, abban még az intézményvezetők álláspályáztatására vonatkozó, közgyűlésen elfogadott módosító indítvány kijavítását is elmúlasztotta a készítő." - hangzott el.
    Dr. Molnár Ágnes kijelentette: várat magára a kórházban a gazdaságosság érdekében létrehozandó matrix-osztály, valamint az új szakmai profilokkal való bővítés. A képviselőasszony ellentmondást vélt felfedezni az elrendelt létszámstop és az intézkedési tervben szereplő új szakmai profil bővülése között is, valamint számon kérte az öt éves egészségügyi koncepciót, a műszerbeszerzési program hiánya ellenére a tulajdonostól igényelt ötszáz milliós radiológiai műszerbeszerzést, meg az újabb 52 millió Ft-os OEP előfinanszírozást, hiányolta az adósságállomány pontos ismeretének hiányát.
    Dr. Molnár Ágnes úgy vélte: a soproni Erzsébet-kórházban a kórháztörvény kapcsán is feszült a helyzet, a betegek és az egészségügyi dolgozók helyzete bizonytalan "a konszolidáció pedig, azért késik, hogy a profitérdekeltségű gyógyszereket, vagy egészségügyi műszereket forgalmazó cégek lehetőséghez jussanak". A képviselő-asszony rámutatott: az EU-csatlakozást követően nem lehetséges az egészségügyi rendszer privatizációja, ezért a kórháztörvény elfogadását követően 6-7 multinacionális cég "Magyarországon próbál szerencsét". Kijelentette: abban bízik, hogy az egészségügy vagyona nem esik áldozatul a privatizációnak.

    A második, a sajtótájékoztatón érintett témakör a jegyző jogállásával kapcsolatos volt. Dr. Molnár Ágnes elmondta: a Polgári Összefogás frakciója értetlenül áll a jegyzőváltás sürgősségének oka előtt, amely a kórházigazgató, és az ipari park ügyvezetőjének leváltása után immár a harmadik a sorban, amelyeket semmilyen látványos változás nem követ.
    A Polgári Összefogás nem tartja támogathatónak az ad hoc intézkedések közé sorolható személycseréket, valamint "az új típusú polgármesteri hivatal" létrehozását akkor, amikor a városnak, a választások után hét hónappal sincs gazdasági programja, egészségügyi-, idegenforgalmi-, oktatási koncepciója. Dr. Molnár Ágnes azt is kifogásolta, hogy a közös megegyezéssel távozott jegyző és város közötti megállapodás tartalmát a közgyűlés nem ismeri.
Kifejtette: a Polgári összefogás bízik abban, hogy az új jegyző személye a pártsemlegesség elvének a tiszteletben tartása mellett kerül kiválasztásra.

    Az intézmények energetikai programjával kapcsolatos előterjesztéssel kapcsolatban Abdai Géza frakcióvezető mondta el a Polgári Összefogás véleményét. Kifejtette: 2001. februárjában döntött úgy Sopron város közgyűlése intézményeinek energetikai vesztességek szempontjából.történő átvilágításáról.
    Széchenyi-terv pályázatból nyert pénzzel került sor 21 intézmény átvilágítására, ami az energetikai paramétereket, áramfelhasználást, és fűtési energia felhasználást illeti. Annak ellenére, hogy korszerűsítést célzó, a beérkezett konzorciumi ajánlatot három – a pénzügyi, a tulajdonosi és a jogi bizottság –  sem támogatta, Abdai Géza szavaival: politikai döntés született. Ezt a stílusú városirányítást a Polgári Összefogás aggasztónak tartja - jelentette ki a frakcióvezető. Leszögezte: a frakció nem a korszerűsítés ellen van, hanem a véleménye szerint, a munkát egy soproni cég is el tudná végezni, amely esetben a távfűtési rendszer egyes – nagyobb hasznot – hozó  eleme sem kerülhetne más tulajdonba, és a nyereség a városban maradna. Pályázat kiírása nélkül egy burkolt privatizáció történt, ami nem a várost javát szolgálja, ezért kérte az ellenzék a képviselőtestületet, hogy név szerint történjen a szavazás, mert mint a frakcióvezető mondta: "ekkora horderejű döntésről valamikor valakinek el kell majd számolnia."
T.É.