CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2003. május 22., csütörtök 23:55


Pálinkás: 'A nemzet összetartozását erősíti, a világ felé a magyar kultúra értékeit közvetíti' - Szájer: 'A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Sopront felemelő erővé válhat'

Megalakult a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális tagozatának soproni csoportja

    Megalakult a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális tagozata soproni csoportja

    A Fidesz Magyar Polgári Szövetség Kulturális Tagozata - a május 17-i országos kongresszuson megalakult nyolc tagozat egyike - hívta össze azokat Sopronban, akiknek  a "véleményformáló értelmiségi együttműködésére" számít az oktatás, a kultúra, a tudomány, a gyógyítás, a jog, s a közélet minden területén.
A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium (Líceum) dísztermében, (Sopron, Széchenyi tér 11.) teltházas rendezvényen Pálinkás József, volt oktatási miniszter, a tagozat vezetője, Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője, az Országgyűlés alelnöke, valamint  Szokolay Sándor, Kossuth-díjas zeneszerző, a Corvin-lánc tulajdonosa, Sopron díszpolgára szólt az egybegyűltekhez.

    Pálinkás József előadásában hangsúlyozta: abban a tudatban kötik meg a polgárok a szövetséget, hogy ez a szövetség a nemzeti öntudat, a tiszta erkölcs, a demokrácia, a szolidaritás, a környezet megóvása érdekeit tekinti alapelveinek, fölmutatva a család, a nemzeti összetartozás, a keresztény erkölcs, a becsülettel végzett munka értékeit. "Elsősorban nem a politikai hatalom megszerzésére, hanem a közjó megteremtése érdekében kötjük a szövetséget, azért, hogy a politikát a közjó szolgálatába állítsuk" - jelentette ki Pálinkás József.

Pálinkás József, volt kulturális miniszter

    "Olyanok között köttetik a szövetség – fejtette ki a politikus –, akik civil életükben, munkájukkal tesznek a közösségért, hiteles szereplői a közéletnek. Olyanokra van szükség a szövetségben, akik nem csak négyévenként, a választások alkalmával szeretnének a közügyek alakítói lenni; erős, pezsgő belső életű szövetséget szeretnénk, amelyben az egyébként szokásos területi elvek mellett a szakmai szerveződés is érvényesül". - fejtette ki Pálinkás József a tagozatok megalakításának elvét.
    A kulturális tagozatról szólva kijelentette: annak megalakítását két szempont vezérelte; egyrészt erősítenie kell a magyar nemzet összetartozását, másrészt olyan kultúrpolitika megvalósítását tűzte ki célul, amely a magyar kultúra értékeit a nagyvilág felé közvetíti, azért, hogy a magyaroknak, Magyarországon jobb legyen az életük.
- Nincs a magyar érdekeknél előbb való érdek - szögezte le a volt oktatási miniszter.

Szájer József, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Sopron országgyűlési képviselője

A Fidesz Magyar Polgári Szövetségben végbement változásokról szólva, Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője kijelentette: a Fidesz Magyar Polgári Szövetség nyitott minden olyan polgár felé, aki a politikai döntéshozatalt befolyásoló, élő kapcsolatot kíván azzal fenntartani, egy jobb világ felépítése céljából.

    A Fidesz gazdagodott a tagozatokon keresztül belépőkkel - mondta a politikus, aki szólt a Fidesz vezetése körüli személycserékről, és ismertette a tagozatokat, kiemelve, hogy a tagozatokon keresztül az ország ügyeiben való aktívabb részvétel lehetőségei is kinyílnak, amelyekben, ugyanakkor a szűkebb közösség iránti felelősség is érvényre juthat. Hangsúlyozta:, a polgári értékrend szerint gondolkodóknak kínál a Fidesz szövetséget.
Szájer József kifejezte reményét, hogy a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Sopront felemelő erővé válik.

Szokolay Sándor zeneszerző

    Szokolay Sándor zeneszerző, aki elsőkként lépett be a Fidesz MPSz kulturális tagozatába a soproni hallgatóság előtt megismételte mindazt, amit a május elsejei budapesti tagozat-alakuló ülésen mondott. Széchenyit idézte: "A mi szövetségünknek olyannak kell lenni, hogy annak jó intézetén, erkölcsösségén és méltóságán legrosszabbakarónk se hozhasson gyanút! Minékünk az erény sokkal magasb lépcsőjén kell állni mint másoknak, ha igazán kívánunk használni."
A zeneszerző szólt 56-ról, a "puha-diktatúra éveiről, a "rendszerváltó-mámoros eufóriáról", majd a tavalyi Kossuth-téri élményéről, " a milliós tömeg által visszhanzott realitásról". "Tapasztalom, hogy a határainkon belül a tenni vágyó polgárok száma nem csökkent, a határon túli magyarság a magyarigazolványt sorsa jobbra-fordulásának szimbolumaként szorítja magához. " - mondta a Kossuth-díjas zeneszerző, akinek egy, a szövetségkötésre szánt műve (Elégia és pasztorella) vezette be a rendezvényt.
    Szarka László, a soproni kulturális tagozat szervezője a Párizsban tartózkodó Ablonczy László levelét olvasta fel. "... a jövőben is a soproniak körében szeretném cselekvő vallomássá emelni kulturális, szellemi hogylétünk dolgait" - írja Ablonczy, aki így fogalmaz: " lumpenizált közéletben élünk. Évtizedeken át a sokaság a hitetlenség, a féműveltség, a valótlan tények pácolatában ugyan mivé is nevelődhetett volna?"
" Ami viszont magunkra vonatkozik: visszamenően is szükséges tisztázni helyzetünket. Lássuk be: még az alapozásig se jutottunk, noha ezt már a történelmi fordulat lázában el kellett volna végezni. Azt összegezni, amit kiválóságainak megfogalmaztak a huszadik században a kultúra, a művészet, és a nép műveltségének ügyeiben. Nemzet-építő gondolatait, szellemi röpiratait nem mértük fel és nem sűrítettük  egységes gondolatmenetbe, cselekvési tervekbe. Programos tervet hiányolok tehát, amely áthatóan s minden irányban, mélységben és magasságban távlatot körvonalaz a nemzetnek.
Munkához látva, ha javasolhatom: mindenekelőtt. Legyünk erősek magunkkal szemben. Az elmúlt években számos szellemi feladat a politikai rögtönzés, műveletlenség és hivatalnoki akarnokság folytán, máig és holnapig ható súlyos veszteséggé nőtt. Miért kellett például a Nemzeti Színház társulatát megsemmisítni, azért, hogy felépül az épület? S a társadalom java, a politikai hívek bizonyára elfogultságukban is, észre sem vették, hogy másfél évig nem volt Nemzeti Színház!
    Jól tudjuk: a szellem embere nem azzal segíti a politikát, hogy a perc és a napi taktika eredményeit élteti és igazolja, hanem úgy, ha tisztázott értékeket képvisel, ha szükséges vitázva is.
    Távlatosra gondolt együttműködésünk egyik alap törvénye: nem a perc esztétikai divatjainak illegetjük magunkat, hanem a kultúra, az oktatás, a tudomány és művészet magas igényű feladatait összegezzük, ajánljuk a politikának, s aztán lelkiismerete, felelőssége és főképp művészete, hogy miként váltja be. Mert a pártok a politika győzelemért küzdenek, de a kultúra a nemzet lelkét és szellemét építi."- üzeni – többek között Ablonczy László a Sopronban alakult Fidesz-MPSz Kulturális tagozatának, merthogy a rendezvényen résztvevők közül, a tagozathoz csatlakozók kijelentették: a Fidesz Magyar Polgári Szovetség Kulturális tagozata Sopronban megalakult.
    A rendezvény zárásaként Szokolay Sándor még egyszer szót kért, azért, hogy felajánlja: Kodály Zoltán üzenete a nemzetnek címmel egy zenei előadás-sorozatot szeretne indítani Kodály Zoltán művészetéről. A kodályi hazaszeretetről szólna a sorozat, arról, amelyet, – szavai szerint – " ki szeretnének radírozni" a magyar kultúrából.
 

T.É.