CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. május 09., péntek 20:16


Veszély vagy kihívás

Veszély vagy kihívás

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Soproni Szervezete rendezvényére került sor 2003. május 9-én, pénteken, 17 órakor. A Wrenkh Ede Közösségi Házban (Szent György u. 7.) Dr. Barsi Balázs OFM "A hitre leselkedő veszélyek" címmel tartott előadást.


Amint azt a címben is jeleztük, de az előadó sem titkolta az elhangzottakban, hogy ami egyik oldalról veszély a hit számára, azt lehet mindennapos, általános kihívásként is értékelni, hiszen az ilyen környezetből kikerülő hit minden bizonnyal erősebb, megpróbáltabb, szilárdabb. Ahhoz azonban, hogy kikerülhessen, ismernie kell a veszély okozta buktatókat, azok eredetét, jellemzőit, és egyben gondolatiságuk gyenge pontjait.
Az elhangzott beszédben két csoportra osztotta fel az ismert ferences hitszónok a hívő embert megpróbáló környezeti-szellemi hatásokat. Először a vallási tényezőkről, pontosabban a New Age-ről, a gnoszticizmus e modern válfajáról, "a bűnbeesett, Istentől elidegenedett ember" ősi vallásformájáról szólt. Beszélt tulajdonságairól, mint a materializmus és a politeizmus keverékéről, az Istent személytelenné tevő kontradikcióról (a személyességet, a személyiség fogalmát a kereszténység adta Európának), az Isten szándékával akár szemben is álló, önmegvalósító ember hitvilágáról, és az erkölcsi elkötelezettség hiányáról, melyek közösen, együttesen jellemzik ezt a sajátosan "eklektikus" vallást.


A kihívások másik csoportja a filozófia oldaláról éri a hívő embert, mint pl. az agnoszticizmus és szkepticizmus, mely szellemi irányzatok - a megismerhetőséget együttesen tagadják - külön divatját figyelhetjük meg a nyilatkozó értelmiségiek egy csoportjánál. A pszichologizmus, mely a pszichológia tudományos határát túllépve az emberi természet egysíkú leképezésével létező dimenzióitól fosztja meg a személyiséget, azt sokszor az állat szintjére süllyesztve. A szociologizmus a modern társadalomban történő véleményformáló hatásával, hamisan, a szociológiai felmérések többségének véleményét helyesnek és igaznak interpretáló voltával árthat. Hasonlóan, az abszolút igazság megkérdőjelezésével fejti ki nemkívánatos hatását az ontológiai liberalizmus, melytől tulajdonképpen nem is olyan messze esik a szubjektivizmus "én döntöm el, mi az igazság"-a.
Barsi Balázs nagy sikerrel kísért előadása végén kérdésekre válaszolt, majd ismerőseivel és olvasóival találkozott, akiknek könyveit dedikálta.
- DI -