CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. május 04., vasárnap 17:19


A Bereznay - család kiállítása

A Bereznay - család kiállítása


Május 4-én, vasárnap, 16 órakor a Pannónia Med Hotelben nyílt meg a Bereznay - család (Bereznay József és Gánóczy Mária (szülők), Bereznay-Scholz Lívia, Bereznay M József, Bereznay Klára (Törteliné), Bereznay Gábor, Bereznay Mária Hennebelle, Bereznay Sándor, Bereznay Pál, Bereznay András, Bereznay Márta Scharle) közös kiállítása. A tárlatot dr. Pogány Gábor művészettörténész nyitotta meg.


Aligha lehet másképp gondolkodni arról, hogy egy család generációkon keresztül közeget teremt a nemes munkálkodáshoz, s ennek anyagi-szellemi alapjait megteremti és biztosítja minden más (még aquirált) tagja részére, mint az elismerés hangján. Önként adódik a gondolat, hogy egy ilyen szoros közösség egyrészről tapasztalatait átadva sokkalta hatékonyabban tudja megvalósítani a művészeti szemlélet fejlesztését, másrészről viszont a közös alapból kinövő igencsak különböző "oldalhajtások" - melyek hol nemesebbek, hol kevésbé azok, mint gyökereik - nyilván valamiféle feszültség forrásai is, melyet hatékonyan és nemesen kell elfogadni vagy vita tárgyává tenni.


Mindenképpen dicséretes, hogy mindenki vállalja a családi közösséget a kiállítóteremben is, ahol a konvencionális családi viszonyok sokszor teljesen megfordulnak, és egészen másfajta mércével, (önállóan és ugyanakkor összehasonlítva) mérettetnek meg a családtagok, mint akárhol máshol a familiáris közösségben. A művészettörténetben ismeretesek ugyan művész családok egymást követő alkotó generációi, de csak a legritkább esetben öröklődik a tehetség "egy az egyben", ugyanazon a fokon, pláne ugyanabban a műfajban.
A látható anyag, mely talán csak figuralitásában mutat közösséget, rendkívül heterogén: talán nehezebb dolog "tető alá hozni" rendezőileg, összképben egy ilyen tárlatot, mint egy területet vagy irányzatot átfogó válogatást bárhol a világon.


S talán ez az az egyetlen pont, ahol ágaskodik a szemlélőben a kisördög, s azt kérdezteti a nézővel, hogy az alkotás nemesítő és fejlesztő, az önkifejezést gazdagító pozitív hatása mellett feltétlenül szükséges-e, hogy mindezt az ennyire heterogén alkotói fokon, időben és személyben diszpergált családi eredményt feltétlenül szükséges-e ilyen formában kiállítani?
A tárlat megtekinthető: május 30-ig, naponta 9-17 óráig.
- DI -