CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. március 30., vasárnap 20:20


A Vasárnapi Muzsika jubileuma

A Vasárnapi Muzsika jubileuma
Háromszáz zenei esemény

    A Soproni Toronymuzsika vezette be a Vasárnapi Muzsika koncertsorozat 300., jubileumi alkalmát.

    A B.W. Pannonia Med Hotel Európa termének teltházas előadásán Nagy Alpár ny. tanszékvezető főiskolai docens köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi megemlékezésében felelevenítette az 1996 óta zajló Vasárnapi Muzsika 300 zenei élményt adó alkalmak legemlékezetesebb koncertjeit és előadóit.
 -  A kulturális rendezvénysorozat teljesítette indulásakor vállalt küldetését: a soproni zenei élet egyik színterévé vált, úgy, hogy a meghívott művészek mellett helyi előadóknak, fiataloknak is helyet adott alkalmain - mondta Nagy Alpár.  Missziónak nevezte a Vasárnapi Muzsika programjában megfogalmazottakat, amelyek között új koncertprogramok mellett, a modern zene bemutatása is sikerrel valósult meg.

    Az indulásakor a soproni zenei életben még újdonságnak számító rendezvény képes volt megújulni is a közelmúltban: a megszokott mellett új helyszín, előadók, műsorstruktúra által próbálják a Vasárnapi Muzsika szervezői a zenét és a közönséget egymáshoz közelebb vinni.

    Nagy Alpár köszönetet mondott a helyet adó B. W. Pannonia Med Hotelnek, személy szerint Dr. Szilágyiné dr. Fodor Zsuzsannának és Dr. Szilágyi Lászlónak, valamint a Vasárnapi Muzsika szervezőinek, akik között jelentős szerepet töltött be az igen fiatalon elhunyt Benyovszky Imre. A közönség tapssal köszönte meg a vasárnaponként felcsendülő, élménytadó muzsika ügyét, annak indulása óta fáradhatatlanul szolgáló Kóczán Péter, Friedrich Gergely és Anninger Sándor évek óta tartó munkáját.
-  A 300 rendezvény azt bizonyítja, hogy érdemes volt a Vasárnapi Muzsika érdekében dolgozni, amelyet a soproniak a legjobban úgy tudnak megköszönni, ha a koncerteket továbbra is látogatják - mondta Nagy Alpár, aki további 300 alkalmat kívánt a rendezvénysorozatnak. A mai jubileumi koncert, amelyet Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző is megtisztelt jelenlétével,  Hidas Rézfúvós kvartettjével folytatódott (előadták: Kránitz Péter, Friedrich Marcell, Friedrich Gergely és Prinner Mátyás), majd W. A. Mozart g-moll zongoranégyese hangzott el Szekendy Tamás, Martincsek Zoltán, Kóczán Péter és Barna Domokos előadásában.

T.É.