CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. december 16., hétfő 01:41


Szebeni András Sopronban látott dolgai

Szebeni András Sopronban látott dolgai

    Magyarországot legjobban Sopron reprezentálja, ezért lett a "Látott dolgok… " város-sorozat Pécs utáni második kiadványa Sopron. - mondta Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó ügyvezető igazgatója, Szebeni András " látott dolgok… Sopron" című könyvének bemutatóján. A sorozat az értékek bemutatásához segít hozzá, a kiadó reményei szerint pedig néhány év múlva a városok majd versengenek azért, hogy a "látott dolgok..." következő sorozata náluk készüljön - mondotta. Walter Dezső polgármester sokat segített abban, hogy a könyv elkészüljön.

Matyi Dezső, az Alexandra Kiadó vezetője

- Soproniak és lokálpatrióták vagyunk - mondta Walter Dezső, aki a könyvet olyan maradandó alkotásnak nevezte, amely minden kornak és szellemnek megfelel.
- Nemcsak egy könyvbemutató, de a város előtti tisztelgés is az esemény, amely a hűség napjával esik egybe - hangsúlyozta.
    Szebeni András fotóművész bevallotta, hogy nehéz munkával készült el a könyv. Sopronnak tiszteletet parancsoló objektumai vannak, amelyekhez nem lehet a nem megfelelő módon közelíteni. Nemes kihívás volt a várost ilyenképpen meghódítani- vallotta be a szerző, aki megköszönte az őt segítők fáradozását.
- Amikor fényképezek, az öröm, és szeretném, ha Önök örömmel vennék kézbe ezt a munkát.

Szebeni András dedikál

A százhetvenöt oldalas könyvhöz bevezető szöveget Hernádi Gyula írt.
"Látom a lehetőség oszlopai között a nyíló mezőket. A figyelő álmok szekrényeit, amelyek tele vannak a ragyogás ingeivel, az értelmes szépség kendőivel, a felvonások közötti szünetek prémes sapkáival, a vonuló madarak komolyságát utánozó ösztönös övekkel, a racionális izgalom világos öltönyeivel. A zene megrajzolja a számat is. A mindenkit szólító mondatot. Fel kell szólítani a zenét, fogalmazza meg magát. Nyújtsa ki az ablakon az üzenetet, tegye cserépbe, borítékba, hogy kézben maradjon, hogy ne szálljon el, ne hordja szét szekér.
Szebeni András borítékai fényből, zenéből vannak – megelevenednek, életre kelnek, játszva kergetőznek, majd elrejtőznek a mindennapi élet apró csodái között.
Látom a nyitott kapukat. A Hűségkaput, amely Európa kapuja volt hetven évvel ezelőtt is, és amely most nem csupán egy város, hanem egy ország számára áll tárva-nyitva.
Hűségkapu, Sopron, Magyarország, Európa Kapuja."
A Szebeni András látott dolgok... Sopron könyvnek képaláírásait Dr. Winkler Gábor tanszékvezető egyetemi tanár írta.

T.É.
A bemutatón a kecskeméti Kuna család műsora szórakoztatta a közönséget