CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. november 10., vasárnap 23:46


Mühl Aladár tanítványainak kiállítása a Várkerület Galériában

Mühl Aladár tanítványainak kiállítása a Várkerület Galériában

    A tanítványok – D. Hoffer Erzsébet, Grabner József, Taschner Frigyes, Tranta Julianna, Triller-Wiegisser Éva – munkáiból nyílt kiállítással vette kezdetét a soproni akvarell-festészet egyik kiemelkedő alakja, Mühl Aladár festőművész születése 100. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés-sorozat Sopronban.
    A tanítványok kiállítását Dr. Winkler András egyetemi tanár nyitotta meg:

Hölgyeim és Uraim!
Kedves Közönség!
Kedves Kiállító Művészek!
Kedves Kiállított Képek!

    Mühl Aladár születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást a Soproni Képzőművészeti Társaság. Már a kiállítás alapötlete is nagyszerű, hiszen a soproni akvarell-festés eredeti, egyéni utat járó művelőjére, a felejthetetlen művészre, a tanítványok műveinek, művészetének bemutatásával emlékezünk.
    D. Hoffer Erzsébet, Grabner József, Taschner Frigyes, Tranta Julianna, Triller-Wiegisser Éva képeiből állították össze a rendezők az örök soproni polgárra, a festőművészre, a muzsikusra és a tanárra emlékező, a hideg télelő napjait melegítő kedves, szép kiállítást. Az öt művész képeit végignézve sokaknak fel fog tűnni, hogy a kiállítás nem csak szép, hanem különleges is. Hiszen, ha jól figyelünk, észrevesszük, hogy a képek egyikéből, másikából Ali bácsi kacsint felénk huncutul: jó napot, itt vagyok.

Négyen a Mühl-tanítványok közül: 
Grabner József, Tranta Julianna, D. Hoffer Erzsébet, Taschner Frigyes

    A megnyitó különleges, hiszen most elsősorban nem a képeket elemezzük, hanem fel-felvillantjuk Mühl Aladár emlékét az öt tanítványt segítségül hívva.

    Taschner Frigyes az egykori Evangélikus Tanítóképzőben került kapcsolatba Mühl Aladárral, aki tanította. Így emlékezik a Fertő-parti “közös munkára".
- Vázlatot készítettem, amit megmutattam Ali bácsinak. Nézegette a képet, majd azt mondta: “az árnyékot milyennek láttad a stég alatt?"
- Feketének
“Akkor miért ilyen halovány? Akkor legyen fekete! Bár az impresszionisták nem használnak feketét."
Ezzel kézbevett egy fekete színt és odahúzta a stég alá.
    Ali bácsi keze nyomát a mai kiállításra is elhozta.
    Grabner József így emlékezik:
- Talán a legtöbbet a technikai megoldásokon, a követendő út kijelölésén kívül Sopron szeretetéből kaptam Tőle. Bensőséges kapcsolatunk haláláig, bő tíz évig tartott. A mai kiállításon két képpel szeretném tanújelét adni. 1970-ben a téglagyáraknál együtt készült a “Szürke alkony" című kép, ahol Ali bácsi bizonyította, hogy a nagy semmit is meg lehet festeni.
    A másik kép, amit 40. születésnapomra kaptam, s amelyen Ali bácsi a barátjának nevezett.
Triller-Wiegisser Éva, Mühl Aladár fogadott lánya, sokáig nagyon közelről figyelhette Ali bácsit.
- Mühl Aladár és Lonci néni mellett felnőni kötelező, természetes indíttatást jelentett. Rengeteget tanultam a Papától, és mindig biztatott, ne hagyjam abba, fessek sokat. Ugyanakkor olyan erős egyéniség volt, hogy nehéz volt mellette önálló utat találni.
    Ha elmentünk festeni, én legtöbbször máshova ültem, hogy ne lehessen összehasonlítani a képeket.
D. Hoffer Erzsébet:
- Ali bácsi végtelen türelemmel állt a bevizezett lap előtt, és várt, hogy az megfelelő nedvességtartalmú legyen, csak annyira fusson rajta a festék, amennyire ő szerette volna. Mint festőt, a színes szürkék érdekelték a leginkább, sok esős képe tanúskodik erről.
    Jellegzetesen tartott kézfejjel vette elő látogatásomkor festményeit, hogy egy-egy ironikus megjegyzéssel gyorsan elrakja, vagy hangtalanul tovább is megmutassa azokat.

Tranta Julianna:
- Sokat tanultam tőle, nemcsak a festészetről. 1977 és 1981 között végigjártuk, festettük a város ódon utcáit, udvarait, kapualjait. Ali bácsi mindig tudta hová érdemes menni, hol érdemes festeni, mikor hova süt be a nap, milyenek a fények.
“Jól esik tudni, hogy szívesen fogadod tanácsaimat. Úgy találom, Te is tudsz örülni minden apróságnak, más által észre sem vett szépségnek, jóságnak. Ez az élet értelme és ajándéka."

Kedves Közönség, kedves Tanítványok!

Mühl Aladár nemcsak képeiben, hanem tanítványaiban is tovább él. Immár kerek száz éve.
A kiállítást megnyitom.

Mühl Aladárné, Lonci a megnyitón

***

    A Várkerület 19. szám alatti kiállító teremben november 30-ig, munkanapokon 10-16 óra között várja a látogatókat az öt tanítvány munkáiból nyílt tárlat.
A Mühl Aladár emléke előtt tisztelgő rendezvénysorozat kedden 12-én, 17 órakor emléküléssel, 13-án szerdán 15 órakor pedig a művész sírjának megkoszorúzásával folytatódik.
    November 16-án, szombaton 14 órakor – megváltozott időpontban – kerül sor a Mühl Aladár emléktábla-avatásra a Bécsi u. 20. szám alatt. A Festőteremben szombaton, november 16-án, 17 órakor Sulyok Gabriella grafikusművész nyitja meg a felejthetetlen művész munkásságát bemutató emlékkiállítást.  
     
 

Kapcsolódó cikkek:  

 Mühl Aladár (ismét) a Festőteremben

 

  Sulyok Gabriella grafikusművész: Mühl Aladár emlékkiállítása

Mühl-emléktáblát avattak a Bécsi út 20. szám alatt
Mühl-Aladár emlékest és koszorúzás
Mühl Aladár tanítványainak kiállítása a Várkerület Galériában