CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. október 06., vasárnap 23:41


A száz esztendős zeneszerző, Takács Jenő köszöntése

A száz esztendős zeneszerző, Takács Jenő köszöntése

Ritka nevezetes jubileumra került sor Sopronban a Pannonia Med Hotel Európa-termében. A Vasárnapi Muzsika – ingyenesen látogatható – rendezvénysorozat keretében Takács Jenő zeneszerzőt pályatársai, családtagjai, barátai és tisztelői a 100. születésnapja alkalmából rendezett hangversenyen köszöntötték.

- Sopronból indult, itt járt iskolába, itt adta első hangversenyét, az egész világot bejárta és mindig vissza-visszatért a Hűség Városába - mondta köszöntőjében Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere.

Szokolay Sándor, Takács Jenő, Soproni József

Takács Jenő, a világhírű komponista a Soprontól tíz kilométerre fekvő burgenlandi Cinfalván (Siegendorf) él. Bécsi zenei tanulmányait követően a kairói konzervatórium zenetanára volt; oktatott Manilában és 1926-tól számos hangversenykörutat tett Kanában, Japánban és az Egyesült Államokban. Az ötvenes évek elejétől a cincinnati egyetem professzora volt. 1939-1942 között Sopronban élt a világhírű komponista.

Dr. Gimesi Szabolcs a város nevében átadja a zeneszerzőnek a Sopron Millenniumi Éremsorozatátt

Szokolay Sándor, a pályatárs szerint Takács Jenő a zenetörténet egyetlen olyan magyar zeneszerzője, aki a saját centenáriumán jelen van és a jókívánságokat élő szóval, szívből jövő köszönettel fogadja Hosszú és tevékeny élete egyik érdemeként emelték ki méltatói Takács Jenő hűségét, akinek munkássága előtt egykori iskolájának mai diákjai, a Széchenyi István Gimnázium énekkara, a jubileumi alkalomra írt Szokolay-művel tisztelgett. A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli örökös tagjává fogadta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem pedig aranygyűrűvel és oklevéllel tüntette ki az ünnepi hangversenyen személyesen is megjelent alkotót, aki megköszönve a jókívánságokat azt is elmondta, hogy személyesen jelen volt azon a díszhangversenyen, amelyen Sopron Magyarországhoz való hűségét ünnepelték.

Az ünnepi hangversenyen a Keveházi-Szabó-Székely Trió Beethoven és Takács Jenő szerzeményeit játszotta.
- té -