CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. szeptember 28., szombat 17:02


Szabados Árpád a Hajnóczy-házban

Szabados Árpád a Hajnóczy-házban

Szeptember 28-án, szombaton d.e. 11-kor nyílt meg a Körmendi Galéria szakközreműködésével, Csák Ferenc művészettörténész rendezésében a Templom utcai Hajnóczy-házban Szabados Árpád képzőművész kiállítása.
A kiállítást Géczy János író nyitotta meg, miután a tulajdonos bevezetőjét hallgathatta meg a szépszámú, megnyitóra összegyűlt hallgatóság a ház eddigi működéséről.


Már 2000 szeptemberében leírta jelen sorok szerzője akkori véleményét - mely a kiállító képzőművész munkásságához hasonlóan csak keveset változott -, így inkább néhány szóban próbálja reprodukálni a megnyitó gondolatait.


Szabados Árpád művészete minden korábbi művészet forrásából táplálkozik, hasonlóan univerzális, de alapos megfigyelést és értékelést igényel, mivel motívumai attól eltérnek, nem reproduktív művészet. Van közöttük kifejezetten masculin (feminin, szexuális) beállítású, melyek csak a megújított elemek rendszerén belül értelmezhetők.


Supka Magdolna is úgy ír Szabados Árpádról, mint "aki már ifjú művészként, maga is rajzolói virtuozitással adózott a nagy mesterek, Dürer Albert és Zichy Mihály emlékének, később az originalitás jegyeit firtatta a gyermekrajzok és a primitívek stílusában, majd ugyanezen a nyomon tovább kutatva, maiglan a tudatos és a tudattalan formálás találkozásait követi nyomról nyomra saját művészetében, és kiváló pedagógusként is, professzori státusban".

Minderről személyesen is meg lehet győződni a Hajnóczy házban október 31-ig.
- DI -