CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. jĂşlius 13., szombat 12:23


Kurcsis László grafikusművész kiállítása

Kurcsis László grafikusművész kiállítása

A B.W. Pannónia M.Hotel Galériájában július 7. óta látható az N. Mészáros Júlia és Siklós Horváth Klára által megnyitott grafikai kiállítás.


Kurcsis László művészetének kiállított kollekciója számos érdekességgel szolgál a látogató számára.
Mindenekelőtt a megfigyelt jelenségeknek az időbeli nyitottsága, többrétegűsége az a többlet, mely ezeket a munkákat messze az átlag fölé emeli. Művészi fokon, egységben megkomponálva jelennek meg a képi gondolatok a kiállítóterem falán, hogy részben magán a képen belül, részben képek sorozatán át szelíden kényszerítsék a tárlatnézőt a képi eszközökkel megfogalmazott mondanivaló kibontására.


Nagyon fontosnak tartom, hogy számos mai példával ellentétben ez a megfogalmazás, ez az eszközhasználat nem erőszakos, nem szájbarágó stílusú: finom eleganciával, valóban a nézőre bízza, hogy az egyes idő-réteg fóliákat maga hajtogassa fel, s lássa meg az egyetemes gondolatot a művekben.


Emberközpontú ez a kiállítás, s ez az emberfogalom mindig egy klasszikus, ideálias "magból" indul, hogy apró, koncentrikus, de egyre táguló gondolatkörökben fejtse ki a kép gondolati tartalmát, ahogyan maszkként (konkrétan és átvitt értelemben is) rakódnak rá a külsődleges és gondolati elemek. Mintaszerűnek érzem ezt a megfogalmazást, és a gondolati tartalommal is egyetértve szívesen ajánlom a július végéig nyitvatartó, értékes tárlatot a látogatók figyelmébe.
- DI -