CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2002. jĂşnius 15., szombat 16:50


Kiválasztottak

Kiválasztottak

Mt 9.36 -10,8 Amikor látta a tömeget, megesett rajta a szíve, mert olyan volt, mint pásztor nélkül a juhok: elcsigázott és kimerült. „Az aratnivaló sok, de a munkás kevés” - mondta akkor tanítványainak. - „Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratáshoz.” Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget. A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, aztán testvére András, Zebedeus fia, Jakab és testvére János, Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab, Alfeus fia és Tádé, a kánai Simon és a karióti Júdás, aki később árulója lett. Ezt a tizenkettőt küldte Jézus, megparancsolva nekik: „A pogányokhoz vivő utakra ne térjetek rá, s a szamariaiak városaiba ne menjetek be! Forduljatok inkább Izrael házának elveszett juhaihoz! Menjetek és hirdessétek: Közel van a mennyek országa! A betegeket gyógyítsátok meg, a halottakat támasszátok fel, a leprásokat tisztítsátok meg, a gonosz lelkeket űzzétek ki! Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok.

Mit lehet ma ingyen kapni? Reklámárut, azt is az olcsóbbik fajtát, és csak akkor, ha a foglalkozásunk kapcsolatban van vele. Minden másért kérnek, nem is keveset. Sőt, az "ingyenesért" még sokkal több is lehet a díj, mint amennyinek a nem összegszerű ár látszik.
Az evangéliumban is összeáll a "csapat", a nagy tizenegy és az egy áruló. Ez utóbbit sem közösíti ki Jézus, mindenben hasonló hatalmat kap. Ágaskodik is a kis gonosz az ember szívében, hogy micsoda hatalom annak, akiről tudta, hogy később...És közben itt vagyunk mi, a rendes emberek, akik bezzeg megmutatnánk! Nekünk aztán jöhetnének a harminc ezüsttel!
Van egy fura lázálmom. Nem tudom másként jelölni, mert mástól még alig hallottam. A magánzókról van szó, akik munkákat államilag és maszek módon is végzik. Államilag úgymond ingyért, amit fizetésnek neveznek, maszekben pedig jó pénzért, mert ő ugye feláldozza magát, az idejét, a szaktudását stb.
Halkan és szerényen kérdezem: van-e olyan őrült hivatalos papír nélkül, aki ugyanazon a módon ingyen megkapottért hajlandó lenne fizetni, csak mert neki annyi van? Azt hiszem, ettől kopna fel az álla minden hasonszőrűnek.
Lehet, hogy másnak a tanítványok közül meg sem fordult a fejében, hogy mindazt, amit kaptak, tőkegyűjtésre is fel lehetne használni?
Nevesítik a tanítványokat. Éppenhogy kódszámokat nem kapnak, mert akkor még azt nem találták fel. De hogy felsorolják őket tételesen, az biztos, mert más nem kapott a hatalomból. Lehet, hogy volt egy lista az evangéliumot megelőzően is, amivel tanúsították a hatalmat. Esetleg nem volt semmiféle lista, csak örömmel és szeretetből mentek a zsidókhoz, hogy még egy lehetőséget adjanak a hitre a Názáretiben? Ki tudja?
Nyitott az a kérdés is, hogy miért ne menjnek a pogányokhoz? Valaki egyszer azt mondta a TV-ben, hogy vannak emberek, akik a szemük elé egy függönyt húznak, hogy oda senki be ne lásson. Mégis akadnak ott is barátai, mert ő tudja, hogyan kell elhúzni a függönyt. Valóban külön tehetség, karizma kell a hitetlenekkel való foglalkozáshoz? Ma már nyilvánvaló, hogy számos, tudományosan megalapozott módszer létezik arra, hogyan kell az ilyen emberekkel bánni, és ezeket a módszereket felhasználják erre is, arra is.
Van egy másik fura álmom: Krisztus előtt mindenki sorbaáll, és a szakmájával együtt hivatást is kap. (Valaki egyszer azt mondta, hogy szakma nagyon sok van, de hivatás, az csak egy, de mindenkinek ugyanaz, Istentől.) Elküldi őket vissza, a saját környezetébe, hogy amit kaptak, azt ott szétosszák.
Lehet, hogy éhen fognak halni? Én nem ebben hiszek!
- DI -