CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. jĂşnius 08., szombat 18:16


A 'pokoli riporter': Vujity Tvrtko

A "pokoli riporter": Vujity Tvrtko

    2002 június 7-én, Vujity Tvrtko a Pannonia Med Hotelben tartotta Újabb pokoli történetek című könyvének bemutatóját. Azt mondta, az utóbbi években körülbelül háromszázszor mutatott már be könyvet, és büszke rá, hogy mindegyiket másképpen tudta bevezetni…


Vujity Tvrtko értelmezgeti, hogy riporterként ő mitől pokoli

    Ezt a sopronit azzal, hogy nagyon szeret Sopronba jönni, mert sok a lokálpatrióta. Meg hogy a végén úgyis megkérdezi majd valaki, miért van rajta mindig baseballsapka, és miért nem hord sohasem öltönyt, de most először szeretne a saját gondolatmenete szerint haladni. (Végül senki sem kérdezte meg…)
    Abba is beavatta a közönséget, hogy eddigi legsikeresebb könyvbemutatójának helyszíne Győr volt, ahol a Széchenyi István Főiskola hatszáz fős előadótermében nyolcszázan szorongtak. Ellenben a legkevésbé Kaposváron sikerült a fellépése, ahol a helyi tisztiklubban véletlenül elnyomtatták a plakátot. Az, aki az időpontot elírta, a bemutató délutánján vette észre a végzetes hibát. Arra még volt lelkiereje, hogy a szomszédját felhívja, ugyan, próbáljon már tenni valamit, azután eltűnt. Így a szomszéd néni egyedül szolgáltatta Vujity Tvrtko hallgatóságát, aki, "szolgáljuk ki a közönséget", vetített, mesélt kifulladásig. Végül, a bemutató után a lelkes közönség ekképpen fordult Tvrtkohoz:
- Tessék mondani, nem nagyon nagy baj, hogy ilyen kevesen voltunk???


Már belelendült ...
    A történeteket, amelyekből riportot vagy filmet készít, maga választja ki. Az a legfontosabb, hogy őt személy szerint érdekelje az eset. Leginkább "hétköznapi hősökről" szeret mesélni, mint amilyen az Újabb Pokoli Történetek Pál Jánosa vagy Axmann doktornője; akiknek a nevéhez semmilyen országszerte ismert, nagy szenzáció nem fűződik, életük valamilyen módon mégis érdekes, példaértékű. Így talán megismerheti őket a magyar közönség is.

    Aztán a szervezés következik, először a megbízható embereivel veszi fel a kapcsolatot. Ezek lehetnek hazai ismerősök, de a szomszédos országokban és távolabb is vannak segítői. Ilyen megbízható embere például Kárpátalján Debreceni Mihály, aki maga is újságíró. Nemzetközi kapcsolatai egyrészt a miami egyetemi évei alatt alakultak ki, egykori osztálytársai mára az egész világon szétszóródva élnek. Végül, ha ez sem működik, jön az amerikai dollár…
    Lefizetéssel csak külföldön dolgozik, de ott sokszor csak így lehet (Etiópiában, Ukrajnában a titkos ügynök bére is benn volt a költségvetésben, a romániai lepratelep filmezésekor meg a fél országot megvették...)
    Ha mindez eredményre vezetett, fel kell készülni az útra, beoltatni magát, ha szükséges. A célországtól függően kell aztán hamis papírokat beszerezni, felkészülni az ottani helyzetre (Észak-Koreában, a Föld egyik legelzártabb államában baptista papot játszva filmezett, Etiópiában medikust játszott, stb.) A csernobili útra Tvrtko három évig készült; legtöbbször igyekszik mindent a lehető legkörültekintőebben megszervezni.

    Újabb pokoli történetek. Mitől más a könyv, mint a tévéműsor? Vujity Tvrtko szerint azért, mert rengeteg olyan történet, háttér-információ nem mondható el egy filmben, ami a könyvformába viszont belefér. Itt még az operatőr, is megjelenhet, aki általában láthatatlan marad, mint Columbo felesége…
    Hozzáteszi azt is, hogy a filmezés, utazások alatt mint újságíró belekényszerül bizonyos hazugságokba, szerepjátszásba, ezeken viszont a könyvben túl lehet lépni, van idő és lehetőség mindent meg- és elmagyarázni. Ezekkel, és még néhány jó hangulatú történet elmesélésével ajánlotta Vujity Tvrtko könyvét a közönség figyelmébe.
    A jól sikerült soproni könyvbemutató (amelyet csak a szomszéd teremből áthallatszó talán-gershwin "zavart meg") létszámában a győri és a kaposvári közé esett, de Tvrtko azért még hozzátette: októberben, amikor újra jön, mindenki hozzon magával még egy embert…

-Saskia-

Vujity Tvrtko: Újabb pokoli történetek; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója

***

Kapcsolódó cikk:

Megyei Ünnepi Könyhét-nyitó Sopronban