CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. május 07., kedd 18:37


Andráskó István kiállítása

Andráskó István kiállítása

A Pannónia Galériában máj.5-én Gizcy János festőművész nyitotta meg Andráskó István (1930.) esztergomi festő kiállítását.


A kiállításon pasztellel készített alkotások láthatók. Andráskó jól használja ki a technika adta lehetőségeket, a tiszta színek különállásának szépségét, a pasztell adta összemosási alkalmakat, a tájábrázolások egy részében a "száraz"-nak tűnő technika adta vibráló színeket. Másutt a fátyolos rétegekből fakadó, kicsit szomorkás hangulat érződik, hogy a sötét háttérből annál jobban előugorjanak a kép egyéb "szereplői".


Csendéleteiből is a naturáliák szépsége és ugyanakkor a konkrét tárgyak némely viszonylatban történő immateriálissá tétele adja a képek feszültségét. Szinte világítanak a színpompás növények a vázákban, a sötét háttér előtt.


Talán az anatómiai tanulmányok, az aktok azok a kiállított művek közül, melyek kevésbé illenek bele ebbe a képi világba, kicsit eszményítettek, "elcsábultak", túl "gusztusosak", kicsit "csonttalanok".


Nyilván nagyon nehéz megvonni azt a határt, ahol mindez még fenntartások, az eszményi irányában tett túlzott engedmények nélkül művelhető. Esetleg az anatómiai valóság világosabb követése, konkrétabb ábrázolása segítheti a művészt a határok megtartásában.
A pasztell körülírt lehetőségeit jól megmutató kiállítást az érdeklődők szíves figyelmébe ajánljuk.
A tárlat május 31-ig tekinthető meg naponta 9-17 óráig.
- DI -