CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2002. május 07., kedd 02:04


A Mustármag soproni majálisa

A Mustármag soproni majálisa

    A Mustármag Evangélikus Ifjúsági Egyesület alakulásához vezető ok és a momentum a rendszerváltozás előtti időkre tehető, akkor, amikor egy-egy lelkész nyíltan, végzett templomfalakon kívüli evangélizációs, vagy egyszerűen csak közösségszervezés céljából folytatott tevékenységét, például az egyházi táborszervezést  "nem nézték jó szemmel", viszont a környezetvédő tábornak meghirdetett és Rábcakapin megtartott nyári táborozás alatt össze jöhettek mindazok, akik az evangélikus egyházhoz kötődő értékrend szerint próbálták élni mindennapjaikat.
    Azóta egyesületté alakult és jócskán kibővült a "baráti társaság" A helyszín is többször változott Beled, Szilsárkány... A Mustármag Egyesület szervezésében ma több mint százan is összejönnek egy-egy táborozás alkalmával, sőt kistábor és nagytábor és a művészi vénával megáldottaknak alkotótábort is szerveznek. Rábcakapin erre a célra a már meglévő parókia és a kárpótlássorán visszakapott iskolaépület megfelelő körülményei a nyári táborozásoknak.
    Az egyesület elnöke Magassy Gergely testnevelő tanár, hitoktatóval a Sopronban megrendezett Mustármag Majálison találkoztam.


Ifj. Magassy Sándor tábori lelkész beszámolót tart a boszniai békefenntartó tevékenységről

    Hát igen... egy kicsit más hangulat fogadott a Zerge utcai vendégházban, mint amire a majális szó ma, első hallásra  asszociációs lehetőséget ad. A programoktól függően általában 40-50 fiatal jön össze egy-egy mustármagos alkalmon, amelyeknek a programját az igényekhez irányítja a mintegy 18 tagú egyesületi tagság.
A soproni rendezvényre elsősorban a fiatal házasokat, a párválasztás előtt és közben állókat várták, de természetesen mindenki talált magának hasznos elfoglaltságot, és új információhoz, ismeretekhez is jutott a két előadás kapcsán.
    Az evangélikus egyházzal együttműködve, és az egyházmegye segítségével nem csak egyházhoz kötődőket, a templomba rendszeresen járókat várják rendezvényeikre a mustármagosok, hanem minden olyan embert, aki élete kérdéseire hiteles választ keres, vagy egyszerűen csak tartalmasan szeretné eltölteni idejét.
- Nem hittérítést folytatunk - mondja az elnök, aki mesél arról is, hogy a keresztény etikával mindenképpen összhangban lévő, gyakorlati élet terén jelentkező és megoldandó problémákra keresik együtt a választ a résztvevőkkel. Megmutatják a kérdésekre adott keresztény választ, de nem kényszerítik senkire sem azt.
    Magassy Gergely arról is beszélt, hogy munkájukat többen is támogatják: lelkészek, hitoktatók, tanárok. Sopronban a május elsejei Mustármag Majális meghívóit az egyházi iskolákban is terjesztették.
    Egyértelműen van igény a Mustármag Egyesület által szervezett alkalmakra, a közös együttlétre, a beszélgetésekre. A soproni majálison előadást tartott Lechner Anna gyermekpszihológus, ifj. Magassy Sándor tábori lelkész a boszniai békefenntartó tevékenységről számolt be.
Az egyesület alapító okiratban meghatározott célja "… elsősorban Győr-Moson-Sopron megyében élő ifjúság evangélikus szellemű nevelése, identitástudatának erősítése, a protestáns szellemiség megismertetése."
    Ezt másként, az egyesület nevét adó Bibliai Igével így lehet kifejezni: "Hasonló a mennyek országa a mustármaghoz, amelyet fog az ember, és elvet a földjébe. Ez kisebb ugyan minden magnál, de amikor felnő, nagyobb minden veteménynél, és fává lesz, úgyhogy eljönnek az égi madarak, és fészket raknak ágai között."

Bővebb információ:
Mustármag Egyesület honlapja   

Szöveg: (té)
Fotó: Németh Béla