CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. április 09., kedd 19:12


Derszib Eti kiállítása

Derszib Eti kiállítása

Április 4-én nyílt meg Magyarné Derszib Eti kiállítása a soproni Mühl Aladár Galériában (korábban Képcsarnok, Várkerület 77.) és ettől számítva legalább 10 napig látogatható, a meghívó kurta-furcsa megfogalmazásában. A kiállítást Dr. Kubinszky Mihály egyetemi tanár nyitotta meg.


A kiállításra belépő látogatót, aki eddig is nyomon követte Derszib Eti munkásságát, nem éri meglepetés. A soproni műemlékek, tájak, kertek, csendéletek mellett állatportrékat tekinthet meg a soproni képzőművésztől megszokott akvarell technikával, állandó és megbízható szinten megvalósítva azt. Jól felismerhetők a részletek, sőt, ha szabad úgy fogalmaznom, akkor még jobban, mint eddig, hiszen a technikai változást, mely az elmúlt években lezajlott az alkotónál, talán úgy lehetne a legjobban megfogalmazni, hogy még kontrasztosabbá váltak a festmények, razjosságukban és színhasználatukban egyaránt.


Immár matematikai következetességgel követik egymást a száraz akvarell-technikával felvitt rajzos foltok, és az azokat körülvevő fehér kontrasztok. Szinte sehol nincs már nyoma a nyolcvanas-kilencvenes korai évek visszafogott színhasználatának, és a technika folyományaként is megjelenő, s tudatosan meghagyott véletlenszerű foltoknak.


Racionális festészet ez, mely tudatosan megtervezett, kialakított, megvalósított, a mesterségbeli tudás részletekbe menő felhasználásával.
Ahogyan manapság nehéz az értékek független megtartása, úgy nem nyilatkozhatunk arról sem, hogy mennyire kommersz, s mennyire kreatív és előremutató a falakon látható képek egésze. Biztosak vagyunk azonban abban, hogy nagyon sokan alapozzák itt meg az állandó és megbízható minőségi szint kínálatában a családi képtáruk alapjait.
- DI -