CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2002. január 14., hétfő 17:07


Új tábori püspök Magyarországon

Új tábori püspök Magyarországon:
Dr. Szabó Tamás

Január 12-én szentelte püspökké a 2001. november 28-án kelt kinevezést követőn dr. Szabó Tamás győregyházmegyés papot a Szent István Bazilikában dr. Seregély István és dr. Pápai Lajos főpásztorok közreműködésével dr. Paskai László esztergom-budapesti érsek.

Dr. Szabó Tamás Zircen született 1956-ban. Külkereskedelmi Főiskolai diplomázása, majd a katona-szolgálat letöltése után jelentkezett Győrben a szemináriumba. Tanulmányait Győrött, Budapesten (1-1 év), majd a római Collegium Germanicum et Hungaricum növendékeként végezte. Licenciátusát egyháztörténelemből szerezte 1990-ben.
1988-as pappászentelését követően prefektus, teológiai tanár, az Apostoli Nunciatúra helyi titkára, Kisbácsa lelkipásztora, majd ismét az Apostoli Nuncius titkára, 1999-től a Püspökkari Titkárság irodaigazgatója.
A soproni hívők már megismerhették meg a halkszavú, de határozott papot, aki gyakran volt Bindes Ferenc és a Soproni Szent György-templom vendége, valamint a KÉSZ Soproni Csoportjának előadójaként is a nyilvánosság elé lépett. A püspökké szentelését megelőzően ugyanitt, Bindes Ferencnél végezte lelkigyakorlatát.
További munkájában az ország három tábori esperességének munkáját hangolja egybe, a hivatásos és sorkatonai szolgálatot teljesítők lelki vezetését végzi.
Főpásztori jelmondatát az Efezusi levélből vette: "Újuljatok meg lélekben!"
- DI -