CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. január 02., szerda 20:59


Soproni Fafaragók - ezúttal a Plazaban

Soproni Fafaragók - ezúttal a Plazaban

Éppen egy éve, hogy a Soproni Fafaragók tárlatáról írtunk.
    Akkor a soproni Erdészeti Múzeumban találkozhatott a soproni közönség a fafaragók munkáival, amelyekre - tekintettel a társaság összetételére és folyamatos munkájára - minden ugyanúgy érvényes, mint ezelőtt egy évvel.

    Ezúttal a Plaza Galériában Szűcs-Szabó Sándor festő és grafikusművész, fafaragó nyitotta meg a Soproni Fafaragók Tárlatát. A meghívó hátlapjáról egyértelműen kiderül, hogy itt nem csak a fafaragók - jól ismert - munkáit láthatjuk majd. A tárlaton a fa mesterei - Badinyi Gyula, Dr. Boda László, Csikán Imre, Koppányi Dániel, Németh Ferenc, Papp Gergő, Papp Tibor, Simon Ferenc, Szalai Ferenc, Szemerey Tamás, Szűcs-Szabó Sándor, Tóth Béla - mellett fotósok - Hipságh Gyöngyi, Horváth Tamás, Kiss Frigyes, Kovács András, Németh Kata - természetképei is láthatók.
    Karácsonyi fantáziaképeknek tituláltan pedig mindezek között Márkus Barbara alkotásai is helyet kapnak.
    Így együtt alakul ki az a színes kavalkád, amelyben a fáradságos munkával készített fafaragás - használati és dísztárgy funkciójában -, a természetfotó - dokumentum-jellegében és esztétikai hatásában -  a különböző sugarakban hajlított vonalegyüttesekből összeszerkesztett képekkel egyazon kiállítás anyagát képezi.
A a fafaragások és természetfotók még jól kiegészítik egymást, a harmadik - a meghatározásuk szerint - fantáziaképekkel alkotott összhatásukkal elérik, hogy a látogató úgy érezze magát, mint aki egy olyan társaságba került, amelynek egyes tagjai nincsenek köszönő viszonyban egymással:
Furcsán és olykor kissé kényelmetlenül.