CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. december 22., szombat 01:43


A Magyar Rádió munkatársainak ajándéka

12 hónap: a Magyar Rádió munkatársainak ajándéka

    Ősbemutatónak adott otthont a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum díszterme.
    A 12 hónap  - Samuel Marsak és Tomore Rin mesejátékának - musical változatát, Szalóki József fordításában a Magyar Rádió Könnyűzenei Főosztályának vezetője, Bolba Lajos hozta Sopronba, ajándékba a soproni  állami gondozott gyerekeknek.

    Bolba Lajos szervezésével minden évben, így karácsony tájékán útraindulnak a rádió munkatársai és elviszik az ország egy általuk kiválasztott településére a színházi produkcióval együtt a rádió dolgozói által adományozott ajándékokat. A darab szereplői a rádiós fesztiválokon felfedezett gyerekek, akik nagy kedvvel és szeretettel vesznek részt az "ajándék-produkcióban" és akikkel együtt a Stúdió 11 zenészei  egy felejthetetlen előadással szereztek örömet a mintegy száz fős nézőközönségnek.

    A történet egy árván maradt kis gyermekkirálynőről szól, aki szeszélyes lévén, karácsonykor kihirdetteti, hogy neki hóvirág kell. Kancellárja hiába bizonygatja, hogy ez decemberben lehetetlen, ő ehhez mégis ragaszkodik. Ányát, a szomszéd faluban lakó, szintén árva kislányt, mostohaanyja és annak édes leánya a várt jutalom érdekében, a hír hallatára kizavarja a legnagyobb hófúvás kellős közepén, éjszaka hóvirágot szedni az erdőbe. Ánya ott találkozik a 12 hónappal, akik egy óra tavaszt varázsolnak neki jóságáért és szorgalmáért, így kosarát teleszedheti hóvirággal.

    A darab végét olvasóink a Petőfi Rádió karácsony esti műsorából tudhatják meg, hiszen a Sopronban rögzített felvételt december 24-én a Petőfi Rádió is műsorára tűzi.


 


A 12 hónap című darabban közreműködtek:

Mostoha: Tarjányi Alexandra
Lánya: Kaszás Lilla
Árva lány Tamási Nikolett
Királylány: Csizmadia Lilla
Kancellár: Mohácsi Attila
Katona: Orosz Ákos
Kisbíró: Pólya Zsombor
Április: Bolba Éva
December: Kiss H. Zsuzsa
Február: Galambos Gábor

Zene: Walter Jourmann
Szöveg: Bolba Lajos
Rendező: Polka Éva

    A személyre szabott ajándékcsomagokat a karácsonyfa alatt találják meg azok a nehéz sorsú soproni gyerekek, akiknek karácsonyát ezúttal a Magyar Rádió munkatársai igyekeztek szebbé tenni. Köszönet illeti mindazokat, akik a jótékonysági akcióban résztvettek és azt támogatták.
    Bolba Lajos a jótékonysági akció elindítója elmondta, hogy ebben munkatársai mellett segítőkész partnerei voltak a soproni József Attila Gyermekvédelmi Központ igazgatója és a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum.