CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. december 15., szombat 21:56


Erdélyi ház: Gyergyóalfalusi tájak

Erdélyi ház: Gyergyóalfalusi tájak

    Balázs István Gyergyóalfaluban született. 1987-ben diplomázott a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem festészeti szakán. Jelenleg a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium rajztanára.
    Több egyéni és csoporton kiállításon mutatkozott be Erdélyben és Magyarországon (Szeged, Debrecen, Budapest-Vármegye Galéria, Hortobágyi Nemzetközi Alkotótábor, Siófok). Monumentális alkotásai a gyimes-hidegségi katolikus templom oltárképe és a geszterédi református templom falfestményei.

A kiállítást Sz. Nagy Sándor festőművész nyitotta meg.
A képen Dr. Úry Előd az Erdélyi Kör elnöke, Sz Nagy Sándor és Balázs József festőművész

    Pasztell és akvarell képeit hozta el Balázs József Gyergyóalfaluból a soproni Erdélyi Házba. És festményeivel együtt elhozta a gyergyóalfalusi hegyeket, erdőket, legelőket, a maga ősi és természetes állapotában megőrzött tájat és az emberek tájhoz természethez idomult szellemiségét.

    Erőteljesen természetelvű és -központú Balázs József művészete, akinek tájképein érződik, hogy nem a táj szemlélőjeként, nem csupán a a táj megihletettjeként, hanem a természetben élőként, azzal mindennapi "sorsközösséget" vállalva festi meg, tulajdonképpen: életterét.

Ezzel magyarázható egyrészt a képek fénnyel telítettsége, a tiszta színek használata, a kékek zöldek csak természetből elleshető színharmóniája és -orgiája. Balázs József képeiről többnyire hiányoznak a semleges színek - mint ahogyan a természetben is a legtöbb tárgy színe inkább hajlik valamilyen szín felé -, sőt Balázs József többször fehér helyett igen erős, telített színű papírra fogalmazza mondanivalóját, igen mesteri módon kihasználva a színek viszonylagos értékének együtthatását.
Másrészt meg a dinamikus vonalvezetés és képi kompozíció ellenére is a természettel való közvetlen és folyamatos - mindennapi - kapcsolat az, amely Balázs Józsefet magát és képeit is kiegyensúlyozottá és harmonikussá teszi.
Figyelemreméltóak Balázs József Erdélyi Házban kiállított - székely parasztasszonyt és -embert - ábrázoló portréi.
A Fövényverem utcai Erdélyi Házban december 21-ig, munkanapokon 10-15 óráig látogatható Balázs József kiállítása.