CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 22., csütörtök 09:04


Csak néhány kapavágás

Csak néhány kapavágás

Már akkor sejthető volt, amikor elkezdődött a Fő téren a gázvezeték átépítése, hogy valami előkerül a föld gyomrából.
Az eddigi eredmények már mindenki előtt nyilvánvalók: egy valószínű középkor-közeli, oldalán kikövezett kút kávával együtt a Polgármesteri hivatal délnyugati sarkánál, tőle 5 méterre pedig a római Basilica lépcsője látható - igaz, ez utóbbi csak rövid ideig, hiszen visszatemetik.


A kút korára saccolni lehet a térképekből, melyek nem tartalmazzák (már) azt, a Basilica maradványaira pedig akár az előzetes számításokból is következtetni lehetett.
A kút talán valamilyen formában hasznosítható lesz: a soproni magas talajvíz miatt víz nyilván mindig lesz benne. Talán szökőkút. A betemetési anyag vizsgálata is felhozhat valamit a régmúlt emlékeiből: cserepeket, törmeléket, egy valamikori "lomtalanítás" darabjait.
A Basilica lépcsője pedig azt a feltevést erősíti meg, hogy a volt Curia (ma "Vasalóház") "egybeépült" a Basilicával, annak szabad oldalai a Fórum terére illetve a másik oldalon a Borostyánkő útra néztek és három lépcsőnyi magas alapzaton állt. A Curia és a Basilica között nem volt utca. (A TKM 455 sz. könyvében a Basilica-t még csak a középpontjával jelezték, kiterjedésének ismeretével most már biztosan berajzolható a térképre.)
Nézem a feltúrt Fő teret, a mély árkokat, és arra gondolok, hogy kétezer év múlva ismét vagy négy méterrel magasabban lesz a felszín, és a kutatóárkokban szerszámokkal matatók, esetleg robotok tisztázzák mindazt (mindazt?), amit az írástudók ma nem rögzítettek megfelelően.
Ha pedig visszafelé nézek vagy ugyanennyi időt, látom a római polgárokat, amint a tartós berendezkedés és a hosszú ittlét biztos reményében élnek, sétálnak a fórumon és gondolkodnak.
Eszembejut Radnóti, (Nem tudhatom...) "nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható", és mégegyszer ő (Sem emlék, sem varázslat). Arra gondolok, hogy jó itt élni és jó lenne valami elpusztíthatatlant és végtelen jót hagyni most, amikor még nem késő, ami az örök felszínhez ragad, a kései, turkáló utódokra.
- DI -