CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 21., szerda 19:29


Hermész Díj a Berzsenyi Dániel könyvesboltnak

Hermész Díjas a Berzsenyi Dániel Könyvesbolt

    A Kulturális Miniszter által alapított Hermész Díj-jal tüntették ki a soproni, Várkerület 104. szám alatti Berzsenyi Dániel Könyvesboltot.
A díjhoz tartozó emléktáblát Tengerdi Antal soproni alpolgármester, Okolicsányi Tamás, a Magyar Könyvklub Rt. kereskedelmi igazgatója jelenlétében Péliné dr. Baán Éva a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Művészeti Főosztályának Főtanácsosa adta át Szabó Lászlónak a Berzsenyi Dániel Könyvesbolt vezetőjének.

   
Péliné dr. Baán Éva átadja a Hermész Díj tábláját

    Péliné Baán Éva köszöntő beszédében utalt arra, hogy a díjról döntő bíráló bizottság által megvizsgált krtitériumok között számos olyan szubjektív is létezik, amelyek arra utaltak, hogy a könyvvel foglalkozók munkájának megítélésében nem mindig a lebonyolított forgalom a meghatározó, mert a köny révén lézetnek olyan emberi kapcsolatok, amelyek pótolhatják a pénzhiányból adódó hiányosságokat.
    Jól meghatározott, az olvasóközönség javát szolgáló követelményeknek kell megfelelnie annak a könyvesboltnak, amely a rangos díjra pályázik. Az élő magyar irodalom legalább ötven százalékának megtalálhatónak kell lennie a boltban, amelynek kínálatában jelentős számú gyermekirodalmi mű és idegen-nyelvű könyv is kell hogy legyen. Lényeges, hogy az üzletnek legalább egy, idegen-nyelvet ismerő dolgozója is legyen.
- A legfontosabbnak azt tartjuk - hangsúlyozta Péliné dr. Baán Éva főtanácsos asszony, hogy a könyvesbolt egy találkozóhely, legyen, külsőleg szép és barátságos; legyenek benne zugok és sarkok, ahol le lehet ülni, ahol el lehet beszélgetni. Azt is kérjük, hogy a könyvesboltot egy, a boltban megfordult jelentős személyiség is ajánlja, és legyen a bolt kulturális rendezvények, író-olvasó találkozók helyszíne.

    Az Olvasás Évében, egy könyvesbolt ünnepségén miről is esne szó, mint magáról a könyvről.
    - A könyvről általában csak jót lehet gondolni - véli a főtanácsos asszony, aki a minisztériumban egyszemélyben a díjnak a gazdája, egy kicsit a kitalálója, egy kicsit a gondozója.
- Én magam is olyan családban nőttem fel, ahol a könyv nagyon fontos dolog volt; nem szobadíszként, használtuk, hanem mindennapi olvasmánynak és a tanulás eszközeként. Úgy gondolom, hogy jöhetnek ugyan internetes és egyéb, újfajta információhordozók, de a Gutenberg Galaxisnak akkor sincs vége. A könyv, mint információ-hordozó nem tűnik el.Ha az ember akár ebben a könyvsesboltban végignéz a polcokon, látnia kell, hogy a megjelenő könyvek száma folyamatosan növekszik. Ennek sok oka van. Könyvet vásárolni divat - szoktuk mondani - legfeljebb olvasni nem olvasunk annyit, amennyit az Olvasás Évében elvárhatna minden ezzel foglalkozó, erre hivatott ember.
    A Hermész Díjat 1997-ben alapította az akkori minisztérium, és ezt jogutódként a Kulturális Minisztérium boldogan továbbvitte és immár ötödik éve, annak, hogy azt kiadja. Összesen negyven díjat ítéltünk oda, ez volt a harminchetedik díjátadó ünnepségünk. Minden díjátadásnak nagyon örülünk, ennek különösen azért is, mert Sopronban ez már a második. A Hermész Díj alapításának első évében azt már megkapta a Fekete Cédrus Könyvesbolt, amely, gondolom, azóta is büszkén viseli ezt a címet.
    - A jelenlegi, könyvesboltoknak adható díjak közül a Hermész Díj a legnagyobb - vélte Szabó László, a Berzsenyi Könyvesbolt vezetője.
    Az öt éve alapított díjat évente a Könyvhéten adják át az ország legjobbnak tartott könyvesboltjainak. A díjra pályáztunk: felsoroltuk az eddigi tevékenységünket, fényképeken bemutattuk a boltot és a különböző rendezvényeinket, és örömmel értesültünk arról, hogy bekerültünk a díjazottak közé. Budapesten, a Könyvhéten vettük át a díjat, az emléktáblát pedig a mai ünnepségen. Nagyon sok éves munkánkat díjazták az öt évre szóló elismeréssel. Mi szeretnénk a Hermész Díjat megtartani és öt év múlva újra pályázva azt elnyerni. A könyvesboltban haton dolgozunk. A vevők szempontjából lényegesnek tartjuk a megfelelő választék biztosítását. Központi helyen van a könyvesbolt, ide a város lakói, az átutazók, a kirándulók, mind betérnek, ezért mindenkinek kell találnia valamilyen, szakmai-, útikönyvet, szépirodalmat, ifjúsági irodalmat, mindent. A könyveken kívül hanghordozóink is vannak, és két éve pedig boltunkban működik a Magyar Könyvklub is.
    A Könyvklub egy külön értékesítési forma. A többi értékesítési rendszer mellett a Magyar Könyvklub magyar tulajdonosa egy kiskereskedelmi hálózatot is működtet, amelynek része két soproni könyvesbolt is. Ez azt jelenti, hogy a soproniaknak nem postán kell a Könyvklub könyveit megrendelniük, hanem azokat megvehetik a Várkerületi könyvesboltban.


Tengerdi Antal alpolgármester és Okolicsányi Tamás kereskedelmi igazgató

    Okolicsányi Tamás a Magyar Könyvklub Rt. kereskedelmi igazgatója mindezekhez hozzáfűzte, hogy ő nagyon szeret Sopronba járni, ahova gyerekkori élmények is kötik.
    - Sopron - Magyarországon belül - több szempontból is más világ - jegyezte meg Okolicsányi Tamás. Nem az itt élők jobb anyagi helyzetére gondolok első sorban, hanem arra, hogy itt másmilyenek az emberek, a szemléletük más. Itteni és más városokban, éttermekben, színházban, kiállításokon tapasztaltak alapján mondom ezt.  A könyvek szempontjából is más világot jelent Sopron a patinás belvárossal. Itt létezik egy törzsközönség, amely hosszú ideje eltartja ezt a boltot és amelyik hűségesen kitart a bolt mellett, annak ellenére, hogy, amint az a köszöntő beszédben is elhangzott, itt több bolt működik egymás mellett. Köztudomású, hogy a Plazaban éppen nekünk van egy nagy alapterületű könyvesboltunk, amelynek ugyan nagyobb a forgalma, mint a belvárosé, de ennek ellenére a belvárosi boltnak sem csökkent a forgalma.
    - Én azt hiszem, hogy az itt lakók a szívükbe fogadták ezt a közel 50 éves könyvesboltot. A kollegák pedig munkájukkal rászolgáltak arra, hogy a szívükbe fogadja őket a soproni, olvasni szerető közönség.