CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 09., péntek 18:07


A konzervatív értékek esélye az új évezredben - Kulin Ferenc előadása

A konzervatív értékek esélye az új évezredben - Kulin Ferenc előadása

Van esélye a konzervatív értékeknek a jövőben, már csak azért is, mert semmi másnak nincs - hiszen konzervatív értékek nélkül jövőnk sincs.

Nagyjából így foglalható össze annak az előadásnak a lényege, amelyet Kulin Kerenc a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalompolitikai főosztályának vezetője tartott a Kálvin Körben, és amely bevezetőjében meghatározta a konzervativizmus - pozitív és negatív értelemben egyaránt értelmezhető - fogalmát. Kulin Ferenc előadásának az a fajta konzervativizmus állt a központjában, amely másképpen érték-konzervativizmusnak is nevezhető és amelynek bölcseleti tartalma mindenképpen a pozitív értékek felé irányul, tehát mindennel szembenáll, ami értékhiányos. A konzervativizmus az értékek megőrzésének szinonímájaként összefügg az élet - mint a legfontosabb érték - megőrzésével és azzal együtt szoros kapcsolatban van a szabadság fogalmával.

Az a szabadság, amellyel a francia forradalom egyik alapeszméje volt, és amellyel a XVIII. századtól kezdve a modern embert függetlenítette magát Istentől, természettől, embertársaitól. Az a szabadság ez, amely elhitette az emberrel, hogy urrá tud lenni a történelmen, a természeten, embertársain és saját magán. Azt a felszabadulást hozta a francia forradalom, amely révén az ember végül is az elszabadultság állapotába jutott. A kétféle szabadság - a liberális és a konzervatív - között ezért alapvető a különbség; míg az első a megvalósítható szabadságot, jelenti, amely előbb utóbb megteremti azt a környezetet, amelyben az emberi élet minden szempontból lehetetlenné válik, addig ez utóbbi - a konzervatív szabadság - mindent olyant megenged, amiért az ember felelősséget tud vállalni.

A liberális konzervativizmusnak következményeit szemlélhetjük és szenvedhetjük manapság, mindazt, amit az ember "elért" a természethez, a másik emberhez való viszonyában. Mindazt, ami társadalmi dimenzióiban "a múltat végképp eltörölni" szándékban öltött testet ;az előzménytelen, hagyománytalan emberi életet, társadalmat emberi értelemmel berendezni megtervezni, illetve az emberekhez való viszonyulásban a másik teljes - szellemi, érzelmi, érzéki - birtokbavételét elérni szándékban. A ratio hatalmának megteremtése, amely kézenfogva jár az erőszak szentesítének hatalmával vezetett a saját kezű történelemformálás ideológiáinak megteremtéséhez. Lehet-e még fokozni az egymás elleni erőszakot és meddig? Manapság sokkal aktuálisabb a kérdés, mint azt bármelyikünk is szeretné. A válasz meg sajnos így hangzik: Lehet, az emberiség végső pusztulásáig.

A modern Európa és Amerika történelme előrevetíti a saját szabadságának bűvöletében cselekvő ember saját maga feletti uralma elvesztésének a rémképét. A konzervatív gondolkodásmód ezért Kulin Ferenc megfogalmazásában új bölcseleti fogalmak kategóriái köré épül. Az embernek a léthez való viszonya az egyik és az emberi tudatnak a dolgokhoz való viszonya a másik. A mai kor embere a mennyiségi gondolkodást tette teljes érvényűvé, amely szerint az igaz, az, amit amit többen gondolnak, vagy hisznek. Ez a szemlélet, amely az általános érvényű, statisztikailag igazolt állításokat tekinti igaznak, egyben vakvágányát jelenti minden humán tudománynak, amelyek esetében a nem számszerű viszonyok a meghatározóak.

Az értékek világában nincs jelentősége a statisztikának: a szép, a jó, az igaz, személyes kapcsolatok és viszonyok révén válik értékké. A magasrendű emberi értékek egyedi események. A modern világ számtalan kísérletet tesz arra, hogy birtokba vegye az egész embert, lelkét, tudatát, érzelmeit, egyik alapvető vonása a liberális attitűdnek, amely az autonómiát tartja a legfőbb értéknek, míg a konzervatív az identitástudatot. A történelem és a legutóbbi fél évszázad eseményei mind azt mutatják, hogy az emberi lét szempontjából az értékek által meghatározott kötöttségek fontosabbak, mint a korlátlan szabadságba vetett hit kultúráját meghatározó mindentől független megnyilvánulások

A 21. század pedig akkor lesz végigélhető, ha az elmúlt századok hiáiból okulva megpróbál értékeket követve élni.