CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 07., szerda 18:09


Bohus Zoltán a Körmendi Galériában

Bohus Zoltán a Körmendi Galériában

A Körmendi-Csák Galéria időszakos kiállítói közül ismerkedjünk meg Bohus Zoltán üvegművésszel, aki a kapualj alatt balra található teremben állította ki ragasztott üvegből készült gyönyörű formáit, kompozícióit.


A művész az anyag ismeretében, annak legjellemzőbb tulajdonságait kihasználva hozta létre ezerarcú alakjait, melyek - eddig még soha nem látható módon - változnak, villódznak, bármerre is lépjen az ember.


Ezek a formák nem megideologizáltak, egyszerűen szépek, kísértik a látogatót, hogy megérintse, megsimogassa őket. Úgy is mondhatnám, harmonikus és a harmóniát "terjesztő" formák ezek. Alkalmasak arra, hogy bármely, belsőleg megbillent egyensúlyú ember harmóniáját helyre is állítsák.


Monumentálisak egyben, bármennyire is "szobaméretűre" tervezettek: nagyon könnyen el lehetne képzelni ezen formákat egy-egy nagy, belső tér egyetlen díszítőelemeként. Közszolgálati épületekben - merem állítani - kevesebb lenne a hangos szó.


Egyetlen "baj" van csak velük: kevés van belőlük. Szinte csalódik az ember, amikor a már megszokott módon, a kisebb helyiség felé veszi útját, s ott nem talál belőlük. Több is elfért volna, és többre is szükség lett volna ezekből a belső harmóniából született alkotásokból.
- DI -