CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 06., kedd 08:50


Magyarok az Europa Nostra -ban

Magyarok az Europa Nostrában

    Dr. Winkler Gábor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára 1993 ősze óta képviseli Magyarországot a legnagyobb európai műemlékvédő szervezetben. A professzor a szervezet tanácstagja, az elmúlt négy évben pedig az Európa Nostra-díjakat odaítélő bíráló bizottságnak munkájában is tevékenyen részt vett. A soproni építészt a 2001. év eseményeiről kérdeztük.
-Március 30-án ünnepélyes keretek között hirdették ki a 2000. évi Europa Nostra-díj fődíjában részesült épület-helyreállításokat. A bírálók a budapesti Állat- és Növénykert helyreállítását a legmagasabb díjjal – az Europa Nostra érmével – jutalmazták. Dr. Persányi Miklós főigazgató és Lampert Rózsa műemléki referens vette át a magas elismerést a hollandiai Maastrichtben. A jelentős eseményen részt vett Ráday Mihály, az egyesület alelnöke.

Május 16-20. között Svájcban, Luzern városában tartották meg az európai szervezet 2001. évi rendes közgyűlését. Ezen sikerült elérni, hogy a szervezet tanácsa az erdélyi Furu Árpád építészt a tanácstagok sorába felvegye. Ugyancsak ő váltott fel az Europa Nostra-díj zsűrijében. A közgyűléshez kapcsolódóan tudományos ülésszakot is rendeztek, melyen a műemlékek “piaci értékéről” folyt a vita.

Július 23-26 között hazánkban tartózkodott az Európa Nostra-díj bíráló bizottságának elnöke, dr. Andrea H. Schuler, aki megismerkedett a folyamatban lévő, kiemelkedő jelentőségű műemléki helyreállításokkal. Az elnök július 25-én ünnepélyes keretek között leplezte le az Fővárosi Állat- és Növénykert Elefántház falában elhelyezett bronz emlékművet, melyet a kiváló helyreállítás nyert.

Az Europa Nostra Tanács ez évi utolsó ülését Rigában szeptember 5-9. között tartotta. A fontos ülésen az Europa Nostra bővítése, új társelnök választása, az athéni olimpia új építményeivel kapcsolatos tiltakozás megfogalmazása (“Battle for Marathon”), a műemléki helyreállítások ÁFÁ-jának egységes csökkentése kontinensünkön és az Európa Nostra fiatalítása voltak a legérdekesebb témák.

A tudományos fórum témája: “Faépítészet városi környezetben” volt. A tudományos ülésszakon litván, finn, svéd, norvég előadások hangzottak el és levetítették a nyertes “Kalamaja – egy fából épült város lehetőségei” című filmet. A fórumon elhangzottakról hallgatóimnak – legrészletesebben természetesen a faipari mérnököknek – részletesen beszámoltam.

A magyar és osztrák kezdeményezésre megindult közép-európai civil szerveződést, a “szomszédok találkozóját” ez évben a horvátországi Lovranban szerveztük meg. E sikeres rendezvényen a Kárpát-medence országainak civil szervezetei vesznek részt és egyeztetik stratégiájukat, melynek célja a nyugat-európai mozgalomba történő mielőbbi teljes integrálódás. Az ülésre október 6-7-én került sor. A “szomszédok találkozója” tevékenységét az európai szervezetek példaértékűnek tartják és munkáját folyamatosan figyelemmel kísérik.

Az Europa Nostra évente kiírja pályázatát a legjobb európai műemléki helyreállítások díjazására: ebben az évben két figyelemreméltó helyreállítással pályáztak a magyar műemlékvédők, kiemelkedő angol nyelvű pályázatot küldtek Hágába. Az ez évben beadott magyar projekteket meglátogattam: és az angol nyelvű bírálatot elkészítettem. A bírálatokat elküldtem Hágában, ahol a pályázatról október 4-én döntöttek. A bíráló bizottság döntése még nem nyilvános, az idei pályázat eredményeit azonban – ellentétben a korábbi évek gyakorlatával – még ez év végéig nyilvánosságra fogják hozni.

Jelenleg is folyik az előkészítése a jövő évi dubrovniki (Horvátország) közgyűlésnek, melyre ismét magyar előadót, nagy számú fiatal magyar műemlékvédőt várnak. A jövő évi második ülés Belgiumban lesz” – fejezte be beszámolóját a soproni professzor.

Adatok a magyar Europa Nostra-díjakról

Szenna, falumúzeum oklevél 1982
építész: Lőrinczné dr. Szabó Tünde
telefon: 82-418-842
7400 Kaposvár József Attila utca 101.

Székesfehérvár, Rác utca érem 1989
építész: Csutiné Schleer Erzsébet
Irodalom: Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár (TKMK) 349. sz.

Apostag, Zsinagóga oklevél 1988
építész: Wirth Péter
Pápa, Esterházy-kastély kápolna oklevél 1990
restaurátor: Král Éva, Cweiber Ferenc, Felhős István és Lehrbaum Gábor
Irodalom: Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár (TKMK) 428. sz.

Magyarpolány, falumegújítás érem 1992
kollektív munka
Irodalom: Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár (TKMK) 381. sz.

Siklós, Dzsámi oklevél 1993
Mendele Ferenc és Cséfalvay Gyula
Irodalom: Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár (TKMK) 488. sz.

Szántódpuszta, Major oklevél 1994
Ágosthází László és munkatársai
Irodalom: Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár (TKMK) 151A
Ágostházi László: 1023 Budapest Franken Leó 102-104. tel.: 32-62-450

Ócsa, Ref. templom oklevél 1995
Építész: Gál Tibor
Állami Műemléki és Restaurálási Központ 1036 Budapest Dugonics utca 13-17.
Tel.: 250-15-22
Irodalom: Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár (TKMK) 525. sz.

Budapest, Új Színház érem 1997
Tulajdonos: Budapest Főváros Önkormányzata
Építészek: Kőnig Tamás és Wagner Péter
1136 Budapest Wallenberg utca 12. Tel.: 320-52-79
Művészettörténész: Dávid Ferenc

Szamosújlak, ref. templom oklevél 1997
Tulajdonos: Szamosújlak egyházközössége
Építész: Szekér György
Állami Műemléki és Restaurálási Központ 1036 Budapest Dugonics utca 13-17.
Tel.: 250-15-22

Budapest, Vidám Park, Körhinta oklevél 1997
Tulajdonos: Budapesti Vidám Park Rt.
Építészek: Baliga Kornél, Szántó Tibor, Nagy Attila (Szántó és Mikó Építész Kft.)

Sonkád, ref. templom érem 1998
Építész: Oltai Péter
Állami Műemléki és Restaurálási Központ 1036 Budapest Dugonics utca 13-17.
Tel.: 250-15-22

Budapest, Fővárosi Állat- és Növénykert Elefántház érem 2000
Építész: Kugler Katalin Tel.: 3173-463 és Anthony Gall
Irodalom: Tájak, Korok, Múzeumok Kiskönyvtár (TKMK) 535. sz

Összeállította: Dr. Winkler Gábor