CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. november 04., vasárnap 18:55


Konferencia a kaj nyelvjárásról

Konferencia a kaj nyelvjárásról

November 2-án és 3-án Kópházán rendezték meg a Kaj nyelvjárás a gradistyei horvátok körében című nemzetközi konferenciát.

A konferencia fő célja, amint azt a szervező a Kópházi Horváth Kisebbségi Önkormányzat képviseletében Völgyi Géza elmondta, az volt, hogy a ma már csak egy szűk kör által beszélt kaj dialektust a történészek és nyelvészek együtt kutassák, és a nyelvjárással kapcsolatos ismereteiket és annak megmentésének lehetőségeit megvitassák. Egyrészt  nyelvészeti szempontból fontos, hogy azonosítható-e a gradistyei horvátok nyelvjárása a török időben a Nyugat-Szlavónia területén beszélt kaj dialektussal, másrészt, a történészek a népcsoport áttelepülésével kapcsolatos nyitott kérdésekre keresték a választ.
A kaj nyelvjárást beszélő horvát csoportok a 16. században a törökök elől menekülve telepedtek meg Nyugat-Magyarországon. Hazánk területén mintegy tízezren (nagyrészt Hidegségen, Fertőhomokon) élnek; a mai Burgenland területén negyvenezerre, míg Pozsony környékén kétezerre becsülik az ott élő, és kaj nyelvjárást beszélő horvát csoportok létszámát. 1631-ben találta meg Kis Bertalan lutheránus püspök Fertőendréden püspöki vizitációja alkalmával azt a kelyhet, amelybe belevésetten - mintegy írásos dokumentumként - olvasható  a "Velika" szó, amelyről a helybeliek úgy tartják, hogy azt az eleik hozták magukkal Velikéről. Ezen adatok ismeretében vezetnek vissza a nyomok a horvátországi Velikéhez, ahhoz a helyhez, amelynek a nevét ma egy kis falu - Krajeva Velika - őriz, és amely Mátyás király idejében nagyon komoly és virágzó gazdasági központ volt. A település a török-időben elpusztult, úgy, hogy mára már alig maradt nyoma. A konferencia megrendezésének egyik előzménye a horváthországi Duro Vidmarovic történészprofesszor által talált nyomok, amelyek szerint az ottani horvátok áttepedésének egyik célpontja éppen Nyugat-Magyarország volt. Ezek kutatása során jutott el az ismert történész Hidegséghez, pontosabban az említett lelet kapcsán Endrédhez.
A konferencia tizenkét résztvevővel zajlott, amelyen két résztvevő a hidegségi és a homoki nyelvjárás elő változatát is bemutatta.
A neves előadók között jelenvoltak prof. dr. Nyomarkai István ELTE Szláv tanszékének a vezetője, Horvátországból Dr. Mijo Loncaric nyelvész, a kaj dialektus legnagyobb elismert szakértője, dr. Robert Hajszan Burgenlandból, Zeljko Holjevac a nyugat-magyarországi rész tudományos kutatásával foglalkozó horvátországi tudós, a magyar származású dr. Nikola Bencic a Zágrábi Akadémiai tagja, dr. Peter Houtzagers a hollandiai groningeni egyetem nyelvésze.