CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. oktĂłber 24., szerda 00:07


1956-os Emlékhely (Sopronkőhida-Jánostelep)

1956-os Emlékhely ( Sopronkőhida-Jánostelep)

Ivanics Ferenc Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlésének elnöke,  Dr. Gimesi Szabolcs Sopron város polgármestere, dr. Payer Erzsébet és Tengerdi Antal alpolgármesterek részvételével, politikai pártok, civil szervezetek és Sopron város közönsége  csendes emlékezésen hajtott fejet a forradalom valamennyi hősének tiszteletére emelt kőhalomnál és a kilenc 56-os mártír kopjafájánál.

A Himnusz hangjai után Márai Sándor versét Balogh Márton szavalta.
 


És a világ beszél csodáról, 
Papok papolnak bátorságról. 
Az államférfi parentálja, 
Megáldja a szentséges pápa. 
És minden rendű népek, rendek 
Kérdik, hogy ez mivégre kellett. 
Mért nem pusztult ki, ahogy kérték? 
Mért nem várta csendben a végét? 
Miért, hogy meghasadt az égbolt, 
Mert egy nép azt mondta: "Elég volt." 
Nem érti ezt az a sok ember, 
Mi áradt itt meg, mint a tenger? 
Miért remegtek világrendek? 
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett. 
De most sokan kérdik: mi történt? 
Ki tett itt csontból, húsból törvényt? 
És kérdik, egyre többen kérdik, 
Hebegve, mert végképp nem értik - 
Ők, akik örökségbe kapták -: 
Ilyen nagy dolog a Szabadság?... 
(Részlet Márai Sándor Mennyből az angyal című verséből)

A megemlékezés ünnepi szónoka dr.Payer Erzsébet Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere volt:

    1989 óta járunk, járhatunk ide a János telepi rabtemetőbe emlékezni, fejet hajtani az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc megyénk mártírjainak volt nyughelyéhez.
Soproniak emlékhelye lett ez a volt rabtemető.
A kopjafák, a kőhalomból rakott jelképes sír szomorúságot, bánatot közvetít, pedig október 23-ika az ünneplés napja.
Ünnepe annak a 45 évvel ezelőtti napfényes keddi napnak, amikor a fiatalság indította forradalomhoz az egész ország, gyermekektől az öregekig mindenki csatlakozott. A magyar nép évszázados álmának megvalósulhatóságát látták, a szabadságot, függetlenséget, semlegességet, a demokráciát.
    Öt éves voltam akkor, én nem beszélhetek saját élményről, részvételről, de érzésekről igen. Volt valami felszabadult boldogság, megkönnyebbülés a levegőben. A nagycsalád, amiben éltünk csupa mosolyt, várakozási izgalmat, felszabadultságot sugárzott. Nem tartott sokáig. Hamar jött a félelem, az aggodalom, a bizonytalanság, a rettegés. Emlékszem, álltam a szobánk ablaka előtt, éppen csak az ablakdeszka fölé ért a szemem, és az utcán vonultak az orosz tankok véget nem érő sorban.

Csontjaimban érzem most is a rettegést, amit akkor nem értettem. Aztán jött apám barátja az egyetemről. Kanadába hívott bennünket. Nem mentünk.
- Köszönöm édesapám, hogy nem mentünk...
Sokan maradtak, maradtak olyan áron is, hogy életükbe került, hisz a véres megtorlás nem mérlegelt.
Itt, Czifrik Lajos, Földes Gábor, Gulyás Lajos, Kiss Antal, Szigethy Attila, Tihanyi Árpád, Török István, Weintráger László és Zsigmond Imre emlékére állított kilenc kopjafa emlékeztessen a sok-sok névtelen áldozatra is, akik életüket, szabadságukat, vagy egyéni, családi boldogságukat áldozták hazánkért.
Hiszem, hogy az évek múlásával egyre mélyebb és megállapodottabb ünnep lesz október 23. a magyar nép életében. A forradalom emléke, a hősök tisztelete adjon erőt nekünk, gyermekeinknek, unokáinknak, hogy 56 eszmeisége szerint éljünk. Arany János után vallom, " minden magyar utód legyen különb ember mint apja volt ".
Dr. Payer Erzsébet Sopron Megyei Jogú Város alpolgármestere emlékező beszédét követően a jelenlévők  nemzeti színű szalagot és virágot helyeztek a hősök kopjafáira és megkoszorúzták az 56-os hősök emlékművét.