CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. oktĂłber 23., kedd 21:11


A Soproni Rotary Club október 23-i emléksétája.

"Élni, lélegezni kezd a múlt"

A Soproni Rotary Club október 23-i emléksétája.

Ma délelőtt 10 órakor került sor az immár hagyományos Rotary sétára, amelyen ez alkalommal  soproni és Sopronban alkotó zeneszerzők életéhez és munkásságához kapcsolódó emlékhelyeket látogattak meg a résztvevők. Muray László, a Rotary Club titkára elmondása szerint a séta története 1993-ban kezdődött, akkor, amikor a klub harmadik elnöke Verő professzor úr, a város ismert egyénisége, a Tudományos Akadémia tagja javasolta, hogy valamilyen módon tevékenységük kapcsolódjon az 1956-os eseményekhez. A klub alapszabálya szerint az a napi politikában nem vehet részt. Ezért a kialakult hagyomány szerint, városi sétával emlékeztek meg a forradalomról. Ugyanakkor a maguk sajátos eszközeivel próbálnak mindent megtenni az 1990-ben meghatározott célkitűzésük érdekében, azért, hogy Sopronban újra létrejöhessen és megerősödhessen a középosztály.
Az első séta a bánfalvi szociális otthonhoz vezetett. A rendszerváltást felhasználva a klub lobbytevékenységének köszönhetően az ott sínylődő elmebetegek emberibb körülmények közé kerülhettek.

Az elsőt követő további sétákon a város történetének egy-egy szeletét járták be, így voltak a huszár laktanyában, Gömöri János régész vezetésével bejárták a régi várfalat, a római fórumot, az egykori Borostyán utat és támogatták a kórház szemészeti osztályának műszerbeszerzését. Minden évben olyan sétákat szerveznek, amelyek megragadják az emberek érdeklődését, így azt lehet mondani, hogy ez a rendezvény beépült a város köztudatába.

Nagy Alpár

A mai séta vezetője Nagy Alpár nyugalmazott egyetemi docens Fő téri bevezetőjében Horváth Marietta Kezedben a mécs című 1980-ban megjelent - Lackner Kristófról a tudós, humanista polgármesterről szóló - könyvéből idézett:

"A város jelenében elevenen élnek az elmúlt századok maradványai. Hiába sorakoznak fel az emeletes új lakónegyedek, hiába kavar lármát a nappalok lüktető élete, hiába ontja fényét a neon. Ha leszállnak az esti párák és köd imbolyog a belváros árkádjai közt, csend lesz és a történelem poros távlatából lassan előbukkannak a sápadt, régi városatyák, bortól pirosló arcú marcona katonák, tisztes polgárok és fejkötős polgárasszonyok suhannak elő a nyikorogva nyíló bronzkopogtatós kapuk mögül, amelyek fölött pillogva libegnek az apró mécsesek. Élni, lélegezni kezd a múlt."

Ennek az élni, lélegezni kezdő múltnak néhány darabját mutatta ma be a séta vezetője igyekezve annak a friss, éltető levegőjét átadni a belváros utcáit rovó embereknek. Az emlékek felelevenítését Csatkai Endre Előkapuban lévő emléktáblájával kezdte. A tudós zenetörténész Sopron zenei életével is behatóan foglalkozott. 1925-ben jelent meg "A Soproni Muzsika Története" című kötetét Kodály Zoltánnak is elküldte.

A Hűségkapun, a régi Tűztorony alatt  áthaladva képzeletben a múltba visszatérve hallhattuk a toronyőrök trombitájának hangját, kürtszavát, akik alapvető funkciójukon túl részt vettek a város életében ők alkották a város zenei életének központját. Ma is hallható harangjátékként a Soproni Múzeumban fellelhető régi magyar táncok zenés gyűjteményéből a Fohner János által összeállított zene.

A Storno ház falán az 1986-ban leleplezett, Sz. Egyed Emma éremművész által készített emléktábla áll. Liszt itt először 1840-ben és másodszor 1881-ben szerepelt, amikor az idős Storno Ferenc vendége volt, ezt festette meg ifj. Storno Ferenc. Ekkor, 1881 április 5-én és 6-án innen a Fő térről indult az a tizenöt konflis ami Liszt Ferencet és barátait Doborjánba vitte. Ez volt az igazi történelmi út, ahol Liszt a hiedelemmel ellentétben nem hölgyek társaságában, hanem barátaival kocsikázott Doborjánba és vissza.

A séta templom utcában található Rauch András emléktáblához vezetett, amelyet 1979-ben a Városszépítő Egyesület helyezett el a zeneiskolások közreműködésével.

Az 1592-ben született ausztriai származású Rauch András 1629-ban telepedett Sopronba, tagja lett az 1606-ban Lakcner Kristóf által alapított Tudós Társaságnak, a soproni evangélikusok orgonistája, karmestere, zeneszerzője és tanítója volt. Rauch András a kora barokknak volt nagy mestere, több alkalommal írt soproni nagy ünnepekre muzsikát, a Városi Tanács számára minden új esztendőben egy-egy új zeneművel kedveskedett. Az 1634-es soproni Országgyűlésnek is komponált zenét, vele emelkedett a soproni zene európai színvonalra.
Pár méterrel továbbhaladva Joseph Haydn emléktáblája látható, a zeneszerző az Eszterháza és Kismarton között utazó Esterházyak udvartartásával szállt meg ebben az épületben. Itt nyomtaták Sopronban az operái jelentős részének a szövegkönyvét, ide érzelmi szálak is fűzték. Haydn 1760 május 1-től lépett az Esterházyak szolgálatába és huszonkilenc és fél évet töltött ebben a környezetben. Sok magyar zenei emlék fűződik hozzá.
1840-ben Liszt első nagy magyarországi körútja alkalmával a barokk homlokzatú Bezerédj palotában hatalmas sikerű koncertet adott. Liszt Sopronban öt alkalommal zenélt, először 1820-ban, majd 1840-ben, 1846-ban, 1874-ben és 1871-ben. Ha figyelembe vesszük, hogy Bartók is négyszer szerepelt Sopronban és hasonló zenei nagyságokat is adhatunk a soproni fellépésekhez, joggal mondhatjuk, hogy Sopron zeneváros (volt). Az emléktáblát a Liszt Ferenc Társaság állítatta 1975-ben, az első vidéki csoport, a soproni megalakulásának évében.
A templom utcai következő helyszínen Altdörfer Viktornak, Liszt műveinek kiváló tolmácsolójának emléktáblája látható. Édesapja 1847-ben került Sopronba, és 1859-ben megalakította a Dalfűzért, azt a férfikórust amely 1863-ban szervezi meg az első magyarországi dalár találkozót a Dalos hegyen. Altdörfer Keresztély fedezte fel Nagyszőlősön a hét éves Bartók Béla tehetségét 1889-ben.
Az Ógabona téri Goldmark-házig folytatódott a séta, majd a Petőfi térre vezetett utunk ahol a volt kaszinóról Liszt Ferenc első hangversenyének színhelyéről, a zeneszerző szobrának hányatott sorsáról beszélt a sétát vezető Nagy Alpár.
Elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy az újabb kaszinó épületéből kialakítandó Konferencia és Kulturális Központ a Liszt Ferenc nevét fogja viselni.
A séta utolsó előtti állomása a Hűségzászlónál egyperces tiszteletadással folytatódott, majd a rendezvény záróeseményeként a Perkovátz-házban - a megtekintett emlékhelyek korszakának hangulatát visszaidéző - koncert és a hagyományos vendéglátás várta a sétán nagy számmal résztvevőket.

sztoth