CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. oktĂłber 20., szombat 16:54


Sz.Varga Ágnes a Horváth-Lukács Galériában

Sz.Varga Ágnes a Horváth-Lukács Galériában

A Szentendrén, 1959-ben született Sz. Varga Ágnes, aki dekoratív festőként végzett a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolán, a nagycenki kiállítóhely vendége. 1989. óta állít ki egyénileg és csoportosan, munkáit többnyire vegyes technikával készíti, pasztell, szén, tempera felhasználásával durva felületű papíron alkotva azokat.


Az alkalmazott anyagok és a felület adta dekorativitás kétségtelen bizonyítéka annak, hogy egy szerencsés pályaválasztás szemtanúi lehetünk, akik október 20-tól megtekintjük a Sopron szomszédságában található művészeti centrumot. A végeredményként kapott textúra pedig alkalmas mindazon gondolatok tolmácsolására, melyre Sz Varga Ágnes vállalkozott.


Expresszív művészet, melyet a galéria falain láthatunk, de jól felismerhető kódrendszerrel, jó kommunikatív formákkal, jó kompozíciókba foglalva, túlzások, extremitások nélkül. Az ismétlődő elemek megjelenítési gazdagsága pedig többször egymás után is élvezhetővé teszi a variációkat.


Nem a cég reklámjaként - végül, de nem utolsósorban - el kell ismernünk, akik közelebbről és részletesebben is megszemléljük a képeket, hogy milyen nagy szerepe van a képek interpretálásában, környezetük megteremtésében a kereteknek. Más kiállításokon ez talán nem ennyire szembeötlő, de el kell ismernünk, hogy a megfelelő hatás kritériumai közül elhagyhatatlan ez a körülmény, minden képnél másképp és egyedien, különösen pedig a triptichonoknál, melyek szinte új életre kelnek a natúr belsőket újra körülölelő, telitalálatnak nevezhető rámák között.
- DI -