CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. október 14., vasárnap 10:29


Gazdagabb lett Fertőd

Gazdagabb lett Fertőd
- gazdagabbak lettünk mindannyian

Igazolódni látszik a bibliai idézet Fertődön, miszerint "Akinek van, annak még adnak, hogy bőségesen legyen neki, de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van."(Mt 13.12)


Sokan láttuk és nagyon sokan a legszebb modern templomok közé soroljuk az 1994-ben elhúnyt lelkipásztor, Koloszár György által építtetett templomot. Különösen érvényes ez azóta, amióta Udvardi Erzsébet 1987-ben készült triptichonja díszíti belső terét.


Most újabb értékekkel gyarapodott a fertődi Isten-háza: Udvardi Erzsébet keresztút-képei kaptak méltó helyet a templom belső falán. Az időben csaknem ugyanakkor készült sorozat mindenképpen illik mind a templomhoz, mind az oltárképekhez.


Nézve a képeket, melyekről személyesen a művésznőtől értesültünk, az a gondolat fogalmazódott meg bennem, hogy vajon hogyan értékelték a kortársak Giotto vagy Michelangelo új alkotásait templomukban?


"Összezsugorodott" világunkban immár semmi nem titok, nem egy kis város sajátja, de a mienk csak akkor lehet, ha akár hívőként, akár művészetszerető polgárként elzarándokolunk a helyre, mely gazdagságával együtt is vendégszerető, vallási megfontolásaival is mindenkiben gondolatébresztő, értékében is örök, s egyben megosztott mindenki között, aki csak megtekinti azokat.
- DI -