CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2001. október 08., hétfő 21:55


Simon Ferenc kiállítása a soproni Vas'Villában

Simon Ferenc kiállítása a soproni Vas'Villában.

Fejér Zoltán festőművész nyitotta meg a soproni Vas- és Villamosipari Szakközépiskola aulájában Simon Ferenc soproni festő kiállítását.

Fejér Zoltán megnyitó beszédet mond

Simon Ferenc a Soproni Képzőművészeti Társaság tagja. Képeit a soproniak jól ismerik a több alkalommal megrendezett egyéni kiállításairól, ám mindezzel együtt igen termékeny alkotó; nem igazán azok közül való, akiknek nehéz lenne "összehozni" egy kiállításra való anyagot.
Amúgy meg, a szintén jól ismert jó szokásához híven Simon Ferenc ezúttal sem produkál semmi meghökkentőt vagy tőle szokatlant.

Kedvelt témái között megtalálhatók a soproni utcaképek, sopron környéki tájképek. Pasztell-képek, akvarellek és a sajátos, önmaga által kifejlesztett technikával készült, egyfajta "színezett grafika". Nehéz a műfajt meghatározni, ám ez esetben lehet, hogy nem is fontos, még akkor sem, ha előbb-utóbb a "vegyes technika" definíció mellett döntenénk.
Simon Ferenc nem a művészi létezés magas régióiba vágyik, sokkal inkább a környezetét írja le, örökíti meg, azt, amit lát, vagy inkább amit láttatni szeretne. Mértani pontossággal megrajzolt házak, Sopron házai, Fehér úti-tó, Ikva patak, Rák patak, Lőverek, fertőrákosi kőfejtő. Minden soproni által jól ismert helyek, a nem soproniaknak pedig kiváló alkalom, arra, hogy mindezeket - ezúttal Simon Ferenc szemével nézve - szemléljék megismerjék-felismerjék.
Nemcsak a csendéletekre, de a természeti képekre, a soproni utcarészletekre is jellemző a nyugodt szemlélődés, csend és mozdulatlanság.
A kiállítás megnyitóján Simon Ferenc fontosnak tartotta elmondani, hogy a saját maga megmutatásánál sokkal lényegesebbnek tartja azt, hogy időnként valamit abból is megmutasson, amit az őt körülvevő - egyre bonyolultabb - világból szépnek tart.
Mint mondta, ő maga úgy érzi, hogy amennyiben ez egy kicsit is sikerül, úgy már nem volt hiábavaló a képeket elkészíteni.
Simon Ferenc kiállítása október 17-ig látogatható, naponta 8 és 18 óra között a  a Ferenczy J. u. 7. szám alatti Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium aulájában.